Allt om fonderBull market

Bull market

Vad är en bull market?

En bull market är kort och gott en uppåtgående aktiemarknad. Under denna period är investerare optimistiska och förväntar sig att priserna kommer att fortsätta att stiga. Många menar att börsen ska ha stigit minst 20 procent för att uppgången ska få definieras som en bull market. Optimismen kan drivas av faktorer som positiva ekonomiska indikatorer, låga räntor, stark företagsvinster och hög sysselsättning.

I en bull market tenderar investerare att vara mer villiga att köpa än sälja tillgångar, och aktiekurserna stiger. Aktiviteten på marknaden är vanligtvis hög när investerare försöker dra nytta av de stigande priserna. Fler bolag tar väljer att notera sig på börsen och intresset för aktiemarknaden är högt.

Extrem bull market ur ett filosofiskt synsätt

Dagarna i en särskilt stark bull market kan liknas vid en färgsprakande karneval av möjligheter. Investeringar som i tuffare tider anses ha för höga risker kan nu anses vara extraordinaära möjligheter, och varje handelsdag är ytterligare ett steg i riktning mot ekonomisk framgång. Entusiasmen sprider sig och lockar även mer försiktiga investerarna att dyka in i det glittrande havet av möjligheter.

Under denna period tenderar mängder av aktieexperter som överavkastat börsen senaste tidsperioden att vilja sälja tjänster som "hjälper" andra investerare att nå samma framgångar som de själva gjort. Detta fenomen exploderade särskilt på sociala medier under covid-uppgången under 2020 till 2021.

Även om de flesta tjänar pengar i en bull market och förlorar pengar i en björnmarknad är det viktigt att kunna hantera dessa olika tillstånd någorlunda kontrollerat för att bli en långsiktigt framgångsrik investerare. I en kraftig bull market är det viktigt att inte få hybris och exempelvis överbelåna sig, göra för stora avsteg från sin huvudstrategi eller lägga alla ägg i samma korg.

Börsens normaltillstånd

Att börsen stiger och är i en bull market behöver nödvändigtvis inte innebära att man ska dra öronen åt sig, och sälja sina aktier och fonder. Det är viktigt att förstå att innovation skapar tillväxt och därmed förbättrat ekonomiskt välstånd. Ekonomin växer över tid, och på börsen samlas de bästa bolagen med en professionell ledning. Detta innebär att problemen de löser på daglig basis gör att bolagen blir mer värda över tid. Att börsen befinner sig på ett nytt "all time high" är också ett kvitto på det. Det är snarare karga tider med stora börsnedgångar som ska ses som undantag, snarare än uppgångar.

Att ha ett balanserat synsätt på möjligheter och risk, och ha en dragning åt det mer positiva hållet brukar över tid löna sig över tid.

Tillbaka

Hur köper jag TIN Ny Teknik?

TIN Ny Teknik finns hos de flesta banker och pensionplattformar.

Joel summerar en bull market

En bull market är en finansiell period där tillgångspriser stiger, ofta präglad av fundamentala orsaker såsom ökade bolagsvinster. Investerare tenderar att tjäna pengar och de flesta spararna är nöjda och glada. Trots dess positiva karaktär är det viktigt att vara medveten om att en bull market inte varar för evigt och att marknaden kan vända till en nedåtgående fas. Men med det sagt, njut (kontrollerat) av nästa tjurmarknad!

Månadsbrev

Prenumerera på uppdateringar om våra innehav, transaktioner samt trendspaningar inom tekniksektorn

Edit cookie settings