Artikel
11 APR 2023

Fonder eller aktier. Hur ska man tänka?

Vi listar de viktigaste skillnaderna när du väljer mellan aktier eller fonder! Att göra det valet kan med lite fantasi jämföras med att köra en Ferrari eller Volvo. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.

Därför ska du investera i aktier i stället för fonder

  • Att investera i aktier kan jämföras med att ratta Ferrarin. Med en frän acceleration och bra grepp kan du styra runt hinder och konjunktursvängningar likt Charles Leclerc. Du har full kontroll över ratten och du kontrollerar ditt eget öde. Känslan efter uppgångar är god. Inte nog med att du hade en bra analys och process, du fick också betalt för det när din aktie steg i värde.
  • Direktsparande i aktier är allmänbildande. Genom att studera marknaden, trender och hänga med på nya produktsläpp och vilka tjänster som kan förväntas ta en större del av kakan skapas per automatik ett intresse som ofta gör dig än mer hungrig på kunskap.
  • Kostnaden är låg. Du betalar visserligen courtage vid köp och sälj, men det är egentligen enda kostnaden. Direktsparande i aktier är således ett av det mest kostnadseffektiva sättet att få exponering mot marknaden.
  • Av kuriosaskäl kan du dessutom säga på festen att du äger världens häftigaste bolag. “Jag äger Tesla”. Visst, du kanske inte blir festens självklara centrum om du skryter om dina innehav. Men har du köpt en aktie i Tesla, så äger du per definition en del av bolaget. Äger du aktier i exempelvis Ericsson eller Volvo kan du gå på årsstämman och göra din röst hörd om delvis bestämma om Sveriges mäktigaste styrelser ska få ansvarsfrihet eller inte.

En Ferrari sägs vara fantastisk att köra, personligen har jag aldrig testat. Särskilt häftigt är det rimligen när vägen är lagom bra, och du kör fort. Men vad händer när du stöter på en isfläck, eller när det dyker upp oväntade hinder när du dundrar fram i 200 km/h? Kanske vore det med facit i hand ganska vettigt att ha kört en Volvo XC70 i 100 km/h i stället när en höststorm fäller ett träd över vägen eller då en älg bestämmer sig för att passera bakom ett krön?

För att konkretisera, vad gör du med dina hotellaktier då rapporter om en pandemi långt borta eventuellt närmar sig? Eller hur agerar du med dina svenska bankaktier om amerikanska banker börjar få problem? Säljer du dina teknikaktier om konsumenten får bekymmer? Ganska svåra i teorin, ännu mer utmanande i praktiken då psykologin dessutom vill ha ett finger med i spelet.

Därför ska du investera i fonder i stället för aktier

  • Att köpa fonder kan jämföras med att glida fram i en bättre Volvo i stället för en Ferrari. Du får en bra riskspridning, vilket balanserar risker och möjligheter. Du är inte immun mot en olycka (nedgång), men du tar dig fram med en rimlig risk. Anledningen är att de flesta fonder har mellan 30 och 60 omsorgsfullt utvalda innehav och genom att placera pengarna i ett eller ett antal fonder blir du inte lika beroende av att ett enskilt bolag presterar bra för att du ska få goda förutsättningar till en hög avkastning.
  • Aktivt förvaltade fonder har professionella förvaltare som väljer ut vilka aktier som ska ingå i fonden, och övervakar dessa och marknaden kontinuerligt. Detta bör rimligen minimera risker och öka avkastningen då förvaltaren har tillgång till mer resurser och kunskap än vad de flesta småsparare har.  
  • Fonder har tillgång till möjligheter som småsparare inte har. Vi på TIN Fonder är exempelvis ankarinvesterare eller tagare i riktade emissioner på regelbunden basis. Att vara ankarinvesterare innebär att vi kan köpa stora block av aktier i intressanta bolag till ett förutbestämt pris när bolaget går till börsen. Detta är något som vanligtvis kräver mycket pengar och är svårt för småsparare att göra. Vid nyemissioner för att finansiera företagsköp får TIN Fonder ofta möjlighet att köpa stora block av aktier till rabatterat pris jämfört med stängningskursen dagen innan. Detta är nästan omöjligt för de flesta småsparare att göra själva när de köper aktier.
  • Fonder kan hjälpa dig att enkelt hantera din portfölj och göra det enklare att hålla koll på dina investeringar. Detta sparar både tid och energi, så att du kan fokusera på andra saker som är viktiga för dig. Så du kan tänka på fonden som din personliga chaufför. Vilken bil du väljer att låta chauffören ratta kan du själv styra genom att välja fonder som passar dig.

Bör man då välja att investera i aktier eller fonder?

Både aktier och fonder har sina fördelar. Att investera direkt i aktier kan ge en spännande känsla av kontroll och engagemang, medan fondsparande kan ge en bredare exponering, diversifiering och enklare hantering av portföljen.  En kombination av båda alternativen kanske är det bästa av två världar? Oavsett är det viktigaste att faktiskt komma i gång. Alla har en framtid att spara för. Den egna lägenheten, drömresan eller en pension utan ekonomisk ångest.

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings