Artikel
14 FEB 2024

Våra insikter från ICE-mässan i London 2024

Inför mässan
Förra årets ICE var mycket lyckat, och vi återvände med insikter som stödde vår fortsatta tilltro till både Evolution och Kindred. Inför årets besök var tärningen återigen kastad men med annorlunda förutsättningar. Kindred har som bekant uppvaktats av Frankrikes motsvarighet till Svenska Spel. Därmed ändras vårt fokus på bolaget. Det handlar numera mer om att lägga pusslet kring budet. Går det igenom? Är priset rätt? Hur ser alternativavkastningen ut? Förvaltarna har ännu inte tagit ställning och vi ber om att få återkomma i frågan framöver.

Precis som förra året imponerar logistiken på ICE med sin effektivitet.  Trots att det fullkomligt väller in folk så är man incheckad och klar under minuten. Ljudnivån på platsen träffar en direkt, vilket är utmattande även för den mest erfarna småbarnsföräldern.

Evolution vs Pragmatic och Playtech
Utöver de planerade bolagsmötena är det förstås viktigt att gå runt och kika i många olika montrar. Hur ser produktnyheterna ut för konkurrenterna till Evolution som Playtech och Pragmatic Play? Det är inte helt enkelt att bedöma. Vårt intryck är att de satsar på färgglada och nästan barnsliga spel. Det innebär inte nödvändigtvis misslyckande, men det verkar som om de har inspirerats av färgstarka kombinationer och teman hämtade från barnprogram. Om ni tänker på motsatsen till Monte Carlo och klassiska smokings, kommer ni förmodligen ganska nära våra intryck.

Evolution största lansering under året är Lightning Storm. Stilfullt, lite enklare hjul men med fem olika bonusspel som alla såg underhållande ut.  Spelet är en putsning på det som tidigare fungerat utmärkt med en viss grad av innovation. Trots att en fullständig revolution får vänta, förbättrar Evolution kontinuerligt detaljerna. Vi förväntar oss att spelet kommer leverera väl. I samband med ICE släpptes nyheten att Evolution förvärvat streamingbolaget i branschen, Livespins. Vi tog tempen på bolaget och gillar visionen. Man ska dock ha klart för sig att det är en ytterst liten spelare som Evolution köpt.

Carl får en demonstration av en chef på Livespins.

Efter samtal med Evolutions produktchef Todd Haushalter, finanschef Jakob Kaplan och IR-chefen Carl Linton får vi dock intrycket att bolaget är redo att på riktigt revolutionera spelupplevelsen – igen. Det har varit mycket arbete bakom kulisserna för att förbättra helhetsupplevelsen.  Nu finns det bättre förutsättningar för att ytterligare släppa loss innovationskraften i bolaget.

Carl Armfelts miljardidé?
TIN Fonder stöttar våra portföljbolag på de sätt vi kan och bedömer att de har mest nytta av. Det kan exempelvis vara inom kommunikation, valberedningsarbete eller att förmedla kontakter. I Evolutions fall är det kanske mer hands-on än i de andra bolagen. Carl har en mycket intressant spelidé som förmedlades till Todd Haushalter, vars ögon lös nästan lika klart som skärmarna på mässan. Om idén, som vi inte vill berätta om här, blir verklighet eller inte återstår att se. Min idé och dröm om ett riktigt bra fiskespel togs snarare emot som ett bottennapp, trots frekvent pitchande. Men vem vet vad bolaget kommer presentera under 2024 eller 2025 års ICE?

Framtidens erbjudande
Det är inte självklart att det mest omfattande och komplexa spelutbudet kommer att vara det mest framgångsrika. Kambi, med sitt sportsbokserbjudande, jobbar mycket med moduler, och visade upp en förenklad variant för sportsbetting. Jag gillade verkligen utseendet och tanken. Kanske kan det bli en populär modul för de spelare som inte vill ha 200 olika spel att scrolla igenom för att kunna kombinera en enkel 1X2 med första målskytt.

En insikt om Kambi är att de stora operatörerna inte vill vara helt beroende av dem. Vad händer exempelvis om Kambi misslyckas med innovation i framtiden? Att de är relativt ensamma att erbjuda en konkurrenskraftig sportsbok kan paradoxalt nog bli ett hinder.

Gaming Innovation Group hade en intressant produkt för operatörerna att överväga. Mjukvaran föreslår intressanta spel som förbättrar upplevelsen för slutkunderna, efter exempelvis några spins utan vinst. Jämför gärna med Amazon som föreslår produkt Y efter du kikat på produkt X.  

Styrelseledamot Hessi Mocca förklarade erbjudandet med stolthet.

Slutsatser
Evolution kommer troligen att fortsätta dominera live-casino ett bra tag framöver. Men precis som bolaget är inne på så finns det ingen tid att spilla. Ingen tid för ro. De behöver fortsätta sin innovationsresa för att kunna utöka avståndet och en revolutionerande produkt vore önskvärt. Resan avslutades med ett citat från Betssons VD Pontus Lindwall. ”Vi kan nog konstatera att branschen inte är död i alla fall”. 

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings