Artikel
5 DEC 2023

Q3-rapporterna 2023 i TIN World Tech

Sentiment och vallgravar
De största, globala teknikbolagen har gått exceptionellt starkt under 2024. Kapplöpningen inom AI är en starkt bidragande orsak till avkastningen. Sentimentet jämfört med nordiska, mindre teknikbolag är monumental. Mot den bakgrunden och den starka fundamentala utvecklingen under året bidrog till att vi kände oss trygga inför Q3-rapporterna. Fonden består av världsledande bolag i sin respektive nisch med tydliga vallgravar. Du som investerare ska kunna känna dig säker på att bolagen kommer kunna hantera både teknikskiften och konjunktursvackor. Hur var då rapporterna, matchade bolagen våra högt ställda förväntningar? Här summerar vi de 10 största positionerna i fonden:

Microsoft
Den globala IT-jätten och kassaflödesmaskinen som leder AI-utvecklingen fortsätter leverera solida resultat, som förstås kommer väl till hands för att utveckla framtidens tjänster. Intäkterna steg med 13 procent och uppgick till 57 miljarder dollar. Vinsten steg med 27 procent och summerades till drygt 22 miljarder dollar. Nästintill alla affärsben växer starkt.

Inom kort lanseras AI-assistenten ”Copilot” vilket förväntas förbättra och effektivisera verksamheter runt om i världen. Prislappen landar på cirka 30 dollar i månaden per användare. För organisationer som sparar tid är det i princip en oväsentlig kostnad. Men för Microsoft som har över en miljard kunder kan intäkterna bli allt annat än obetydliga.

Salesforce
Bolaget erbjuder världens mest populära kundhanteringsmjukvara (CRM). CRM-verktyget används av företag för att bland annat hantera sina affärskontakter och öka sin försäljning på ett smidigt och säkert sätt. Intäkterna steg med 11 procent till 8,7 miljarder dollar. Bolaget visar tydliga skalfördelar och vinsten steg knappt 500 procent (från låga nivåer).

Salesforce har en historik med tydligt positivt kassaflöde. Dock har en stor del av det kassaflödet gått till så kallad ”stock-based compensation” för att kunna attrahera och behålla utvecklare i världsklass. Det är viktigt att det finns en balans mellan de anställda och nuvarande aktieägare. Bolaget har under 2023 ett mer jämlikt förhållande vilket gläder oss – och marknadens syn på aktien.

Genom att förena CRM, data och AI i en integrerad plattform, stöttar Salesforce sina kunder mot ökad produktivitet och tillväxt. Att hjälpa kunderna att både effektivisera och öka sin försäljning är gångbart i alla konjunkturer och med kundbasen som bolaget besitter är bolaget väl positionerat för att bli en tydlig AI-vinnare.

Adobe
Bolaget är världsledande inom grafisk design. Bolaget är kanske mest kända för Photoshop och Reader. Omsättningen steg med 12 procent och nådde 5,1 miljarder dollar. Vinsten steg med 26 procent, till 1,5 miljarder dollar.

Adobe är en av teknikjättarna i USA som har kommit allra längst med generativ AI. Vi har tidigare nämnt deras verktyg Firefly som är exceptionellt kraftfullt. För er som missat en demonstration så påminner vi om att klicka här för att ta del av ett smakprov. Utvecklingen går snabbt nu. För kreatörer är förändringen med AI och Firefly det största som skett under de senaste 20 åren, och är en enorm kvalitetshöjare, och samtidigt tidsbesparande!

Nintendo
Det legendariska japanska TV-spelsbolaget med rörmokaren Super Mario och hans bror Luigi i fokus. Kvartalet var ett lugnare i form av spel- (och numera även filmsläpp). Omsättningen sjönk med 4 procent medan rörelseresultatet var 20 procent lägre än samma period ifjol.

Under året har Nintendo släppt en Super Mario-film som setts av cirka 170 miljoner biobesökare runt om i världen med en biljettförsäljning om cirka 1.4 miljarder dollar. Succén tycks ha gett en blodad tand då Nintendo nyligen meddelade att de samarbetar med Sony för att skapa film baserad på Legend of Zelda-serien. Bolaget fortsätter således oförtrutet att förnöja sin kundbas samtidigt som de kapitaliserar på sina ikoniska varumärken!

Take-Two Interactive
Det är den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen sjönk med 7 procent till 1,3 miljarder dollar medan förlusten ökade till 540 miljoner dollar.

Take-Two, som delvis befinner sig i en utvecklingsfas, meddelade den 8 november att trailern till GTA 6 kommer släppas i början av december. Hur stort kan det då bli, kanske några icke spelfantastar undrar? Bara sedan förra kvartalet har GTA 5 sålt fem miljoner enheter, och spelet har sålts i 190 miljoner exemplar sedan släppet 2013! Givetvis kommer inte alla spelare att omedelbart köpa GTA 6. Men med ett pris som säkerligen kommer vara bland de högsta i branschen är potentialen hissnande. I nästa rapportgenomgång lovar vi att ge vår bedömning på hur trailern ser ut. Givetvis kommer vi också sammanfatta hur trailern tycks ha tagits emot av spelarna runt om i världen!

Novo Nordisk
Redan under 2022 skrev vi i rapportgenomgångarna att Novo var nära på att uppfylla drömmen om att man ”kunde ta ett piller och bli smal”. Visserligen tar man deras fetmamedicin fortsatt via sprutor, men att man tappar sötsuget och går ner i vikt är det numera inget tvivel om. Många har dessutom till och med hört talas om att läkemedlen heter Ozempic och Wegovy. Vi på TIN har bekanta som använder preparaten. Dessutom har en taxichaufför spontant nämnt att de rådfrågat sina läkare om det inte är ”dags att börja med Novos behandling”. Så kundkännedomen är hög, samtidigt som de flesta inte fått möjlighet att testa behandlingen ännu.

Att siffrorna också har varit starka under året har undkommit få personer med aktieintresse då bolaget numera är Europas största sett till marknadsvärde. Försäljningen steg med 29 procent till 59 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 33 procent och uppgick till 27 miljarder DKK. Ett av bolagens största problem är att de inte kan leverera tillräckligt med viktgångspreparat för att mätta de hungrande obesitaspatienternas efterfrågan.

Forskning visar att de som tar preparaten också minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkter och slaganfall. Kan Novo bryta mark även i det området är tillväxtmöjligheterna mycket lovande i många år framöver.

Straumann
Det schweiziska bolaget Straumann är världens främsta tillverkare av förstklassiga tandimplantat. Produkterna fyller behoven för patienter som behöver ersätta förlorade tänder eller som av estetiska skäl vill förändra sitt leende. Bolaget investerar för att även bli det ledande, digitala munvårdsbolaget. Genom att kombinera fysiska produkter med digitala förbättras helhetserbjudandet.

Svenska exportbolag gynnas av en svag krona. För Straumann har effekten under många år varit den motsatta, då deras valuta över tid stärkts mot de flesta kunders valutor.

Bolagets redovisar endast försäljningen på kvartalsbasis. Den summerades till drygt 570 miljoner schweiziska franc (cirka 7 miljarder SEK), en organisk tillväxt om 11 procent. Starkast tillväxt upplevde bolaget i Asien-Stillahavsregionen och Straumann (som alltså inte rapporterar lönsamheten) indikerar dock att lönsamheten är god då lönsamhetsprognosen för 2023 bekräftas.

Nemetschek
Nemetschek är det världsledande tyska bolaget inom mjukvara för arkitekter, konstruktörer och byggare. Bolaget levererar starkt i en utmanande (bygg)konjunktur. Omsättningen steg med 13 procent medan vinsten steg med 16 procent och summerades till 45 miljoner euro. Som tidigare kommunicerat ställer bolaget om till en SaaS-modell och därför är nyckeltalet årliga återkommande (ARR) intäkter kritiskt. Trots den tuffare marknaden för Nemetschek ökar bolaget sina återkommande intäkter med 25 procent till 664 miljoner euro.

Bolaget bekräftar intäkts- och lönsamhetsmålen för 2024 och 2025, förutsatt att globala ekonomiska förhållanden inte försämras avsevärt.

Alphabet
Alphabet är Googles moderbolag vars omsättning främst drivs av annonsering via Google Ads samt molntjänster. Intäkterna under kvartalet steg med 11 procent till 77 miljarder dollar medan vinsten per aktie steg med 46 procent.

Tillväxten är bred och de allra flesta affärsområden växer, från Google sök till Youtube och molnverksamheten. Detta är särskilt imponerande med tanke på att antalet anställda sjönk från 186 000 till 182 000, vilket skapar skalbarhet. Det är ingen kortsiktig vinstmaximering, Alphabet skär nämligen inte ner på forskning och utveckling. Tvärtom så har satsningarna intensifierats och bolaget har under året spenderat 33 miljarder dollar på innovation, 14 procent mer än under 2022.  

Vi har inte sett Alphabets AI-satsning i samma utsträckning som Microsofts – ännu. Sundar Pichai, bolagets VD, skriver dock att AI-innovationen sker inom bland annat Google sök, Youtube och molnverksamheten. De gör stora framsteg, men enligt Sundar finns det betydligt mer att vänta. Under tiden vi väntar på nästa stora innovation ökar bolaget sin omsättning och sina vinster stadigt.

Edwards Lifesciences
Bolaget är den globala dominanten inom artificiella hjärtklaffar. Edwards växte omsättningen med 12 procent medan vinst per aktie steg med 15 procent.

Efter 20 års rigorös klinisk erfarenhet och över en miljon behandlade patienter är aortaklaffsbyte med deras produkt SAPIEN en högeffektiv standardbehandling för patienter som lider av hjärtsvikt i aortaklaffen. Bolaget ser en ökad efterfrågan efter deras teknologier och ser stora framtida värden både för aktieägare och patienter. Innovation bidrar till förbättrad hälsa och välstånd, samtidigt som bolaget växer sin omsättning och vinst per aktie.

Ledande bolag med starka rapporter
Världsledande bolag med djupa vallgravar spände sina muskler även under Q3. Omsättningen steg i snitt med 12 procent medan vinsten ökade med 22 procent. Då är siffrorna nedjusterade för Salesforces extrema vinstökning från 500 procent till något mer normaliserade 30 procent, medan Take Twos förluster är exkluderade. Innovation, ikoniska varumärken och världsledande varumärken fortsätter växa och har många år av dominans och vinsttillväxt framför sig!

För att höra förvaltarna Carl och Erik diskutera AI, teknikbolag och framtida utveckling så är vår investerarträff ett utmärkt tillfälle att kombinera nytta med nöje. Den går av stapeln den 16 januari i Stockholm och ni kan anmäla er här.

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings