Artikel
24 FEB 2023

Hur står sig teknikdrivna bolag i en värld av skenande inflation och stigande räntor?

Nuläge
Börsen har under lägre tid präglats av makro. Hur hög är inflationen? Och hur högt kan centralbankerna gå utan att sänka ekonomin, utöver konsumenterna, fullständigt? Rapporterna flyttar dock fokus (åtminstone tillfälligt) till bolagens prestation.  Nedan kommer en summering från Q4-rapporterna för de 10 största positionerna i fonden.

Evolution
Evolution är livekasino-giganten som levererar streamingupplevelser till speloperatörerna, som i sin tur erbjuder tjänsten till privatpersoner. Omsättningen ökade med 36 procent till 408 MEUR och rörelseresultatet steg med 35 procent.

Bolaget upplever hög efterfrågan från hela världen, där Asien och USA sticker ut positivt. Vi är särskilt imponerade av bolagets innovativa förmåga och under 2023 planerar bolaget släppa över 100 nya spel! VD Martin Carlesund är tydlig med att bolaget fortsätter vara hungriga och strävar efter att bli bättre för varje dag. Under rapportpresentationen stoltserade Carlesund med följande citat:
“We create what others dream of”.

Embracer
Grundare och storägare Lars Wingefors är VD för Embracer som förvärvar, utvecklar och förlägger PC, konsol- och mobilspel globalt. 

Nettoomsättningen ökade med 128 procent, uteslutande drivet av förvärv, till 11,6 miljarder sek. Justerat EBIT ökade med 78 procent och uppgick till 2 miljarder. Kassaflödet, som bolaget ofta kritiserats för, summerades till robusta 1,7 miljarder.

Embracer har en av världens bästa och största varumärkesportfölj, som bland annat inkluderar Sagan om Ringen.

Exakt hur varumärkesportföljen ska användas på bästa sätt vet nog bara Wingefors själv. Men det är uppenbart att många aktörer sneglar på en mängd titlar. Vi bedömer att sannolikheten är hög för ytterligare samarbeten med några av de största teknikbolagen i världen som Amazon, Microsoft med flera. För den som gillar att spekulera så är det inte otroligt att Lars har både ett ess och en joker i rockärmen. I en intervju med Albin Kjellberg i samband med rapporten berättar Wingefors öppet om att en av styrkorna i modellen är att de är öppna för en mängd olika affärer, utan att jaga specifika objekt. Han beskrev det ungefär så här: Gör man en Zlatan och knackar på en dörr är priset ett annat än om man tar vara på en möjlighet som dyker upp. Om de däremot gör en Zlatan, och knackar på vår dörr, då är det vi som sätter priset.

Surgical Science
En av sjukvårdens största utmaningar globalt sett är hur vårdskador skall kunna minskas. Här spelar svenska Surgical Science en inflytelserik roll som en av världsledarna inom robotkirurgi och simulering. Bolaget ger bland annat blivande kirurger möjligheter att i simulerad miljö träna på operationer på ett realistiskt sätt. Långsiktigt kan Surgical Sciences mjukvara som används för robotkirurgi bli en standard som ritar om kartan för operationer på global basis.

Nettoomsättningen uppgick till 250 MSEK, en ökning med 27 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Rörelseresultatet steg med 38 procent, drivet av både prestation och valuta. Siffrorna är särskilt imponerande med hänsyn till att bolaget inte längre opererar på den ryska marknaden, vilket var en viktig marknad för bolaget innan invasionen.

Vi delar Surgicals vision att varje patient som genomgår ett medicinskt ingrepp ska vara säker på att vårdgivaren är utbildad och objektivt certifierad i en simulerad miljö.

Kirurger använder Surgigal Science redskap för träning.

Kindred
Operatör med fokus på sporsbetting med flaggskepsvarumärket Unibet. Branschledare inom hållbarhet där de som enda operatör i världen redovisar andelen spelintäkter som kommer från högriskkunder, alltså de med risk för beroendeproblematik. Målsättningen är att få ner dessa intäkter till noll.

Totala intäkter ökade med 25 procent och uppgick till 306 miljoner brittiska pund. Underliggande EBITDA ökade med 42 procent och uppgick till 39 miljoner pund, ökningen drevs av en stark comeback på den nederländska marknaden.  

Siffrorna kan vid en snabb överblick kännas riktigt bra. Men bolagets och analytikernas höga förväntningar på fotbolls-VM infriades inte under kvartalet. VM spelas normalt på sommaren när fotbollsligorna runt om i världen är avslutade. Eftersom detta mästerskap pågick under Q4 så tvingades ligorna pausa i förmån för VM och en ökad aktivitet på respektive mästerskapsmatch kunde inte kompenseras i lika hög utsträckning av de pausade ligamatcherna. Det positiva är att matcherna inte ställdes in, utan sköts upp till Q1 och Q2. Därför var det glädjande och viktigt att Kindred kommunicerade att starten av Q1 varit god, med en tillväxt om 36 procent.

Novo Nordisk
Danska jätten och kassaflödesmaskinen Novo Nordisk som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas, rapporterar som vanligt robusta siffror. 

Försäljningen steg med 26 procent till 48 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 25 procent till 17 miljarder DKK.

Vi har tidigare nämnt citatet “tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Det är definitivt värt att repetera. Novos läkemedel för sjukdom heter Wegovy och snittpatienten går ner cirka 15 procent av kroppsvikten med medicinen. Efterfrågan i USA är hög och läkemedlets omsättning växte med över 100 procent i staterna och omsatte under 2022 över 10 miljarder danska kronor

Paradox Interactive
Bolaget är den ledande globala utgivaren av strategispel för PC och konsol med lojala spelare. Paradox har gjort en omstart med nygamla VD Fredrik Wester vid rodret och fokuserar än tydligare på kärnverksamheten, vilket innebär resultatförbättringar.

Omsättningen i kvartalet uppgick till 580 MSEK, en ökning med 49 procent jämfört med samma period föregående år. Resultat efter skatt summerades till 194 MSEK vilket motsvarar en ökning om 68 procent jämfört med samma kvartal 2022. Ettor och nollor bevisar sin skalbarhet! Värt att ta i beaktning är att bolaget gynnats av den svaga kronan då de utvecklar spelen i flera olika länder men säljer primärt i US-dollar.  

Bolaget är en av de stora vinnarna på den digitala distributionen. Spelen Paradox utvecklar är inte för “average Joe”, utan snarare spel som typiskt kräver mer engagemang i form av speltid för att sätta sig in i. VD Wester menar att dessa spel var svåra att sälja i varuhus som Walmart då det inte finns tillräckligt med utrymme i hyllorna för spel som endast uppskattas av ett fåtal, nördiga konsumenter. Globalt är däremot den spelarbasen tillräcklig och på plattformar som Steam blir basen tillräckligt stor för bolaget att omsätta två miljarder kronor under 2022!

Chemometec
Bolaget utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag inriktat mot cancer även universitet och livsmedelsbolag. Caset i danska Chemometec, som vi tidigare tryckt på, är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror, som växer i takt med ökad instrumentförsäljning.

Chemometec särredovisar inte varje kvartal, men levererade en svagare halvårsrapport än vad vi och marknaden vant oss vid. Bolaget har haft för vana att kommunicera vinstuppjusteringar, så denna vinstvarning överraskade de flesta.    

Under första halvåret var omsättningsökningen 15 procent och uppgick till 214 miljoner danska kronor. EBITDA steg med 25 procent till 145 miljoner (60 procents EBITDA-marginal). Bolagets instrumentförsäljning går trögare då forskningsbolagen, deras kunder, har svårare att attrahera riskkapital och därmed finansiering av Chemometecs instrument. Förbrukningsvarorna presterar dock som vi förväntat oss, att ticka på i god takt och driva omsättning med starka marginaler. Trots vinstvarning och sänkt omsättningsprognos för året behåller bolaget vinstprognosen om 245–260 miljoner danska kronor på EBITDA-nivå, drivet av förbrukningsvarornas stabilitet!

Take-Two
Den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen steg med 56 procent till 1,4 miljarder dollar men bolaget kunde inte kapitalisera på den stora omsättningsökningen som förvärvet Zynga bidrog med utan rapporterade en förlust under kvartalet. 

Bolaget flaggar, likt föregående rapport, för en tuffare marknad på kort sikt. Bolaget förväntar sig dock sekventiell tillväxt och rekordresultat kommande år. Under räkenskapsåren 2023–2025 har bolaget cirka 20 “immersive core”-spel att rulla ut. Det är tunga titlar som driver stort engagemang bland spelarna. Exempel på immersive core är deras viktigaste sportspel som PGA TOUR2K och NBA 2K, samt Grand Theft Auto och Red Dead Redemption. När väl nästa version av GTA släpps är dock fortsatt oklart, men när väl sker kommer det vara det största spelsläpp genom alla tider. Förhoppningsvis kommer spelet överträffa allt vi tidigare upplevt i en virtuell värld. Stora skor att fylla, men vi har förtroende för att Take-Two förvaltar tilliten med framgång.

BioGaia
Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. Är kanske mest kända för kolik-dropparna som hjälper både föräldrar och spädbarn att hantera vardagen genom att lindra magsmärtorna för de allra minsta.

Spädbarn får i sig BioGaias kolikdroppar för att minska magbekymmer.

Nettoomsättningen steg med 48 procent och uppgick till 274 miljoner kronor. Förvärv och valutaeffekter var drivande, men den organiska försäljningsutvecklingen bidrog med 5 procent. Rörelseresultatet steg med 34 procent.

Ett bolag som säljer probiotika-droppar på Apotek, kanske du tänker. Och det stämmer visserligen. Men VD Isabelle Ducellier skriver att de är starka på marknadsplatserna i USA via Amazon, Target och Walmart. Men vad vi misstänker är den största ögonöppnaren för dig är kanske följande citat:
“Kina ökar onlineförsäljning via TikTok, som fungerar både som social plattform och marknadsplats.” Här har vi ett bolag som nyttjar de digitala försäljningskanalerna till fullo.

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI)
SOBI fokuserar på att utveckla och skapa tillgång till innovativa behandlingar som kan göra skillnad för människor som lever med sällsynta sjukdomar. Rörelsens intäkter steg med 22 procent till 6 miljarder kronor. Resultat före skatt ökade 24 procent och summerades till 1,8 miljarder kronor. 

Bolaget som har en stark pipeline har många spännande kandidater i fas 3 eller under registrering. VD Guido Oelkers är glad att kunna meddela fortsatta framgångar i utsikterna för 2023, vilket glädjer både oss och framtida patienter.

Summering
Det är tydligt att det digitala näringslivet inte bara klarar av att motstå de utmaningar som de oroliga tiderna inneburit, utan också lyckats växa sig starkare under senaste året. Kan teknikdriven tillväxt fortsätta visa styrka under svåra tider så är potentialen för fortsatt tillväxt när molnen i ekonomin skingrar sig extra kittlande!

 

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings