Allt om fonderBear market

Bear market

Vad är en bear market?

En "bear market" beskriver en nedåtgående trend på marknaden där priserna på tillgångar, såsom aktier, obligationer och realtillgångar faller under en längre period. I en "bear market" råder allmän pessimism bland investerare, och känslan är det kommer dröja innan priserna återhämtar sig. En vanligt förekommenade definition av en björnmarknad är att aktiemarknaden fallit minst 20 procent sedan toppnoteringen.

Hur kännetecknas en bear market?

Det kännetecknas av en negativ och nedåtgående känsla på marknaden. Investerare tenderar att bli försiktiga och undvika att köpa tillgångar då de tror att priserna kommer att fortsätta att sjunka. "Det finns ingen anledning att stressa in". Eller "Det blir värre innan det blir bättre" är vanliga citat i en björnmarknad. Många erfarna sparare är medvetna om att kurserna i en björnmarknad förmodligen är attraktiva på lång sikt, men väldigt få vill köpa i en nedåtgående trend då det krävs mer än billiga aktier för att vända börsen.

Vad orsakar en bear market?

Man brukar säga att en högkonjunktur inte dör inte av hög ålder. Det krävs ofta en särskild händelse som får konjunkturen på fall. Lika svårt som att spå avslutningen på högkonjunkturen är det att definiera en framtida orsak till en blivande björnmarknad. En naturlig orsak är en ekonomisk nedgång, högre räntor, politiska oroligheter, globala händelser såsom kriser eller konflikter, eller en överlag pessimistisk syn på framtiden. Det kan även vara en naturlig justering av marknaden efter en längre period av övervärdering. Eller något som knappt går att förklara alls.

Hur kan investerare navigera under sämre tider?

Att hålla fast vid en långsiktig investeringsstrategi och undvika känslomässiga beslut är viktiga komponenter i en sämre marknad. Tyvärr är det vanligt förekommande att köpa vid börsuppgång för att sälja i stora nedgångar. Oftast är beslutet felaktigt, och det korrekta kan förstås vara att göra tvärtom. Samtidigt finns det en rationalitet i det felaktiga beteendet. Det ser ofta illa ut i ekonomin under björnmarknaderna, och prognosen kan vara att det ska bli ännu sämre. "Det blir värre innan det blir bättre". Vanligtvis är det bästa beslutet att faktiskt våga köpa i marknaden när det ser illa ut.

"När det är REA på NK springer folk dit, men när det är REA på börsen springer folk därifrån".

Tillbaka

Hur köper jag TIN Ny Teknik?

TIN Ny Teknik finns hos de flesta banker och pensionplattformar.

Joels tankar om en björnmarknad

Att ha tillit till din strategi och att inte låta rädslan styra besluten är nyckeln till att överleva och till och med dra nytta av en björnmarknad. Men den riktiga förberedelsen inför nästa björnmarknad görs egentligen redan under en tjurmarknad. När väl björnmarknaden är här är det oftast för sent att agera. Det innebär att man bör ha en portfölj med som man kan leva med i både upp- och nedgångar. Är portföljen väl sammansatt kan man hantera tillfälliga nedgångar i densamma, med vetskapen att det förmodligen återhämtar sig så småningom. Det löser sig!

Månadsbrev

Prenumerera på uppdateringar om våra innehav, transaktioner samt trendspaningar inom tekniksektorn

Edit cookie settings