Allt om fonderSaas

Saas

Vad är SaaS?

SaaS, eller "Software as a Service," är en prenumeration på mjukvarutjänster. Programvara och applikationer tillhandahålls därmed som en tjänst över internet i stället för att installeras lokalt på användarens enheter.

Vad är fördelarna med SaaS för kunderna?

• Kostnadseffektivitet: I stället för att köpa och underhålla dyra programvarulicenser och servrar kan företag använda SaaS-tjänster mot en prenumerationsavgift. Detta minskar kapitalkostnaderna och gör det möjligt för företag att använda den senaste programvaran utan att behöva investera i infrastruktur.

• Molnbaserad tillgänglighet: SaaS-tjänster är tillgängliga via internet och kan nås från olika enheter oavsett vart man befinner sig geografiskt. Detta ger medarbetarna möjligheter att arbeta flexibelt och samarbeta i realtid.

•Automatisering och skalbarhet: SaaS-plattformar innehåller ofta inbyggda automatiseringsverktyg som kan effektivisera rutinmässiga finansiella processer som bokföring, fakturering och rapportering. Dessutom kan företag enkelt skala upp eller ner användningen av SaaS-tjänster beroende på sina behov.

•Säkerhet: Många SaaS-leverantörer har avancerade säkerhetsåtgärder och standarder på plats för att skydda företagskänslig information. Detta hjälper till att förhindra dataintrång.

Varför är SaaS attraktivt som leverantör?

• Återkommande intäkter: SaaS-modellen bygger på prenumerationsbaserade intäkter, vilket innebär att säljare kan generera återkommande intäkter från sina kunder. Istället för att sälja en mjukvara via exempelvis en klassisk cd-skiva kan säljaren behålla kunderna över tid och tjäna pengar månad efter månad eller år efter år.

• Lägre inträdesbarriär: SaaS-tjänster är tillgängliga via internet och kan nås från olika enheter oavsett vart man befinner sig geografiskt. Detta ger medarbetarna möjligheter att arbeta flexibelt och samarbeta i realtid.

• Skalbarhet: SaaS-tillväxt kan vara exponentiell. När säljare väl har etablerat en kundbas, kan de skala sin verksamhet genom att locka fler kunder utan att öka sina kostnader i samma takt. Vinsten ökar helt enkelt snabbare än omsättningen!

• Snabba uppdateringar och underhåll: Leverantören kan enkelt tillhandahålla uppdateringar och underhåll till sina SaaS-tjänster, vilket innebär att kunderna alltid har tillgång till den senaste och mest uppdaterade programvaran. Detta leder till nöjdare kunder och minskad kundavhopp (så kallad churn).

• Global räckvidd: Eftersom SaaS-tjänster levereras över internet kan säljare enkelt nå kunder över hela världen. Detta öppnar upp möjligheter att expandera till internationella marknader och öka sin kundbas betydligt mer kostnadseffektivt jämfört med tidigare affärsmodeller.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis ger SaaS-säljmodellen säljare möjlighet att bygga en stabil och lönsam affärsverksamhet med återkommande intäkter, skalbarhet och möjlighet att skapa värdefulla och långsiktiga kundrelationer. Det är en fördelaktig modell som har revolutionerat sättet många företag driver sin försäljning och tjänsteleverans.

Tillbaka

Hur köper jag TIN Ny Teknik?

TIN Ny Teknik finns hos de flesta banker och pensionplattformar.

Carl ger exempel på SaaS-bolag i portföljen

En av våra fördelar på TIN Fonder är att vi har ett digital fokus. Med det menar vi att vi aktivt inriktar oss mot SaaS-bolag när vi letar aktier till våra fonder. Ju fler mjukvarubolag vi träffar och analyserar desto bättre blir vi på att förstå bolagen och branschen. Då tror vi att chansen ökar att vi också gör mer rätt än fel över tid.

Exempel på på SaaS-bolag i portföljerna Fortnox, Lime Technologies och Upsales i TIN Ny Teknik samt Adobe, Salesforce och Teamviewer i TIN World Tech.

Månadsbrev

Prenumerera på uppdateringar om våra innehav, transaktioner samt trendspaningar inom tekniksektorn

Edit cookie settings