Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Kapitalförlust uppstår när en finansiell tillgång såsom aktier, obligationer eller fondandelar säljs till ett lägre pris än inköpspriset. Denna förlust har skattekonsekvenser för investeraren och påverkar hur mycket skatt som ska betalas vid deklarationen. I motsats till kapitalförlust står kapitalvinst, vilket är när en tillgång säljs med vinst.
Skattebehandlingen av kapitalförluster varierar beroende på typ av sparande:
Aktie- och fondkonto: Här påverkar kapitalvinster och -förluster skatteberäkningen direkt. För fysiska personer medges en skattereduktion på 30% för kapitalförluster upp till 100 000 kronor. För förluster över denna gräns gäller en reducerad skattereduktion på 21%.
Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring: Dessa konton är inte föremål för samma direkta skattekonsekvenser av individuella transaktioner. Istället tillämpas en schablonskatt baserad på statslåneräntan och det totala kapitalet på kontot.
Investeringar på aktie- och fondkonto kräver att en K4-blankett fylls i vid deklarationen för att beräkna den samlade kapitalförlusten. Kvittning mellan kapitalvinster och -förluster är tillåtet. Om det kvarstår ett underskott efter kvittning, kan detta underskott kvoteras mot andra kapitalinkomster.
För ISK och kapitalförsäkringar behöver individuella transaktioner inte deklareras då de inte påverkar skatteberäkningen på samma sätt.
Vid fondsparande påverkar val av kontoform hur skatten hanteras. För aktie- och fondkonton beskattas vinster med 30% och förluster reduceras med samma procentandel. För ISK, sker beskattning genom en schablonskatt.
Förståelsen av hur olika kontotyper och investeringsformer påverkar skatteberäkningen är avgörande för en effektiv hantering av ens investeringsportfölj.
Prenumerera på uppdateringar om våra innehav, transaktioner samt trendspaningar inom tekniksektorn