Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Artikel
9 OKT 2024

Sverige och Europa halkar efter i AI-utvecklingen – Reglerar vi bort vår konkurrenskraft?

Svenska företag som Spotify, Klarna, iZettle och Mojang har inte bara varit innovativa utan har också varit pionjärer inom sina respektive områden. Spotify förändrade som bekant hela musikindustrin genom att göra streaming till en global standard, medan Klarna revolutionerade betalningslösningar. iZettle banade väg för småföretag att enkelt kunna acceptera kortbetalningar och Mojang öppnade upp en ny värld av kreativt spelande.

Sveriges digitala infrastruktur och öppenhet för ny teknologi har inte bara gjort oss till pionjärer inom innovation utan också till en attraktiv testmiljö för internationella företag. Stora aktörer som Apple har valt att lansera och testa sina produkter här tidigt innan de bestämt sig för expansion till fler länder. Denna kombination av inhemsk innovation och mottaglighet för utländsk teknologi har historiskt varit en framgångsfaktor.

Nu när nästa revolution sker – den inom AI – är jag däremot oroad att vi riskerar att hamna i bakvattnet. Som säljare på ett fondbolag har jag träffat mängder av finansiella rådgivare runtom i Sverige för att prata specifikt om AI. Mötet har gått ut på att förklara hur infrastrukturen inom AI ser ut och vilka bolag och aktier som har potentialen att bli vinnare framöver. Jag har demonstrerat några av de tjänster från företag som tidigt tog ledartröjan i sin respektive nisch, som ChatGPT, Adobe Firefly och Midjourney, och visat hur dessa kan effektivisera både vardag och verksamhet. Rätt hanterat är AI en fantastisk hjälpreda, och vi har stor hjälp av verktygen i vår verksamhet. Bland annat genom att redigera denna bild genom att "fylla i det som saknas" och i marknadsföringssyfte förvandla en stående bild kvadratisk genom ett par enkla musklick i Adobe Firefly.

I mina möten har många rådgivare fått en wow-känsla. Men den absolut första kommentaren jag ofta får är något i stil med ”det känns otäckt, jag blir orolig”. Min känsla är att denna försiktighet sitter djupt rotad hos oss. Kanske beror det delvis på varningar från framstående experter som Max Tegmark, som lyft fram riskerna med AI? Självklart har kritikerna rätt i risker finns. Exempel på sådana är att AI-system kan fatta orättvisa beslut på grund av inbyggd bias, och att tekniken kan utnyttjas för övervakning och hota vår personliga integritet. Men frågan vi måste ställa oss är: Riskerar vi att bli för försiktiga?

Överdriven reglering hotar innovationen
I Europa ser vi hur omfattande regelverk som EU AI Act riskerar att bli en bromskloss för innovation. Många AI-startups i Europa har redan uttryckt oro över att dessa regler kommer att kväva utvecklingen och leda till att företag överväger att flytta sin verksamhet utomlands. Samtidigt ser vi hur USA väljer en annan väg. USA AI Bill of Rights fokuserar på att främja ansvarstagande innovation utan att överbelasta företag med regleringar. Detta ger dem ett övertag på den globala scenen när AI fortsätter att förändra marknader och samhällen.

Sverige har annars goda förutsättningar att vara en ledande AI-nation, tack vare stark digital infrastruktur, hög innovationsgrad och avancerad teknisk utbildning. Goda exempel finns också där Klarna har effektiviserat (och förhoppningsvis förbättrat sin kundtjänst med stöd av AI, och flera andra svenska företag har börjat experimentera med AI-lösningar för att öka sin konkurrenskraft. Men det är inte bara företagen som har en roll i detta.

Mitt råd är att fler bör experimentera med AI-tjänster – oavsett om det är på jobbet, i hemmet eller i hängmattan. Genom att fler människor använder AI-teknik i vardagen, kan vi skapa en kultur av innovation och öppenhet. Tillsammans med effektiviseringar och förenklad vardag kan vi tillsammans bidra till att öka trycket på beslutsfattare att ompröva strikta regleringar som riskerar att bromsa utvecklingen.

Vid AI-utvecklingens vägskäl: Reglera eller innovera?
Det kan finnas en kulturell dimension till varför vi är så försiktiga. Sverige har historiskt sett varit ett land som värdesätter reglering och stabilitet, något som ofta tjänat oss väl. Men när det gäller AI, en teknologi som rör sig så snabbt, riskerar denna försiktighet att hålla oss tillbaka. Samtidigt är det viktigt att förstå att vi inte är skyddade från riskerna kopplat till AI bara för att vi agerar mer återhållsamt. Medan USA och Asien driver på utvecklingen, riskerar vi ändå att påverkas av eventuella negativa effekter, oavsett hur strikt våra egna regleringar är. Europa står nu vid ett vägskäl: ska vi vara aktiva deltagare som formar framtiden eller passiva åskådare? Oavsett vilket val vi gör kommer AI att påverka oss alla.

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings