Rapportperioden för det andra kvartalet kan liknas vid en kamel – den har två pucklar. Ett antal bolag släppte sina rapporter under juli, medan en lika stor grupp kommer att rapportera under augusti. Rimligen är det semestrar som påverkar och rapporttidpunkt beror på om man hinner få färdigt siffrorna innan eller måste vänta till efter. Om vi ska ta liknelsen vidare så kan sommarperioden även ibland likna en ökenvandring. Inte nödvändigtvis relaterat till rapporterade resultat, utan snarare till geopolitisk risk som tenderar att öka under sommarperioden. Så även i år.
Första veckan i ett nytt kvartal är alltid lite nervöst, då detta är vinstvarningssäsong. Detta gäller särskilt mjukvaruföretag, som kan se försäljning och resultat i princip i realtid. Traditionellt är mjukvarusektorns utveckling också mycket beroende av att stänga affärer sent i kvartalet. Går vi tillbaka i historien är andra kvartalet det näst största efter Q4, då upp till hälften av årets omsättning genereras. I varje enskilt kvartal sker ungefär hälften av periodens omsättning sista veckan. Beroendet av sista veckan har mildrats något i och med övergången till SaaS, men har fortfarande meningsfull påverkan.
Med detta i åtanke innebar första veckan av juli en något nervös väntan på hundar som förhoppningsvis inte skulle skälla. Så blev det lyckligtvis också. I stället har ett flertal mjukvaruföretag börjat lämna reguljära kvartalsrapporter. Finska Admicom inledde rapportsäsongen den 9 juli med en vid första påseende oimponerande, mer eller mindre oförändrad omsättning för Q2 2024. Beaktar man att företagets största kundgrupp – byggsektorn i Finland – lider svårt och befinner sig på eller nära botten ser utveckling plötsligt robust och stark ut. En lärdom som först drogs under finanskrisen var att företag i kris hellre förhandlar om lån än stänger av sin mjukvara. Skulle de göra det finns egentligen ingen väg kvar till en bärkraftig affär. (Viss) mjukvara har helt enkelt blivit affärskritisk. Admicoms ERP-lösningar för mindre och medelstora företag passar väl in i denna beskrivning.
Samma vecka rapporterade Trustpilot (trading update), Lime Technologies, Addnode och Fortnox, vilka samtliga uppvisade tillväxt runt 20 procent eller bättre. Trustpilot ökade sina bookings med 20 procent, medan återkommande intäkter (ARR) släpar efter något (+17 procent). Samtidigt var NRR – net revenue retention – över 100 procent för första gången sedan Trustpilot kom till börsen. Detta innebär att merförsäljningen till existerande kunder var högre än bolagets kundtapp eller churn. Lime kombinerar tillväxt över 20 procent (ARR +28 procent) med en EBITA-marginal om 24 procent, vilket bekvämt håller dem inom ”Rule of 40”. Bolaget uppfattar fortfarande marknaden som utmanande, med längre säljcykler, fler beslutsfattare involverade och hårdare konkurrens. Trots det ser man en solid orderingång och fortsätter att stänga många nya kontrakt. Addnodes tillväxt om 29 procent var till stor del driven av de förvärv man gjort, men 11 procent organisk tillväxt får anses god givet bolagets slutmarknader. Addnodes största affärsområde Design Management växte 23 procent organiskt, medan de mindre Product Lifecycle Management (-2 procent) och Process Management (+4 procent) utvecklades mer blygsamt.
Fortnox levererade sitt trettonde kvartal i rad väl i linje med ”Rule of Fortnox”, vilket innebär en summa av organisk tillväxt och rörelsemarginal över 60 procent (65 för Q2). Bolaget attraherade fler kunder under andra kvartalet än under första och håller fast vid målet att nå 700 000 kunder vid utgången av 2025. Konjunkturen är i stunden en återhållande faktor, men bolaget räknar med att fler redovisningsbyråer kommer att lägga in samtliga sina kunder i Fortnox plattform. Därtill väntar man en stark tillväxt av kunder inom mikrosegmentet (0 – 4 anställda). Om det fanns någon friktionspunkt var det att transaktionsbaserade intäkter växte snabbare än abonnemangsbaserade dito (ARR). Detta beror emellertid på att bolaget prisoptimerat så att fler kunder valt att betala, till exempel för lönehantering, på transaktionsbasis. Den underliggande kvaliteten i affären har i våra ögon inte påverkats negativt av detta.
Andra kvartalet har även varit positiv för bioteknikbolaget Biotage som rapporterade stark tillväxt, speciellt inom deras biologiska segment, Astrea, som förvärvades under 2023. Försäljningen har ökat markant och marginalerna förbättrades, trots vissa utmaningar i Kina. Efterfrågan på företagets produkter är hög, och de har lanserat nya produkter som redan bidrar till försäljningen. VD:n uttryckte även optimism inför de kommande kvartalen och ser att marknaden börjar återhämta sig.
Nästa stora segment att börja rapportera var halvledarbolagen, och vi närmar oss även 2024 års utgåva av geopolitisk risk. TSMC, världens största tillverkare av halvledare, såg aktiekursen falla under månaden på grund av eskalerande spänningar mellan Kina och Taiwan samt kommentarer från den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump. Rapporten var dock stark och företaget uttryckte större optimism än väntat angående prissättningen för 2025 och betonade att de kommer att fortsätta att värdesätta sina produkter högt. Efterfrågan på AI och avancerade smartphones har även ökat, och det var tydligt från bolagets VD C. C. Wei att de arbetar hårt för att möta detta. De nämnde till exempel att kapaciteten för deras avancerade förpackningsteknik kan fördubblas igen 2025 efter en stor ökning 2024. TSMC justerade också upp sina intäktsprognoser något och deras prognoser för tredje kvartalet överträffade förväntningarna.
ASML, det nederländska företaget som producerar kritisk halvledarutrustning, upplevde även de en tuff månad på börsen, trots starka finansiella resultat som överträffade förväntningarna. Detta på grund av den ökande teknikkonkurrensen mellan USA och Kina, vilket kan innebära potentiella amerikanska exportrestriktioner mot Kina, där bolaget får ungefär hälften av sina intäkter. Företaget rapporterade dock beställningar värda 5,6 miljarder euro, inklusive 2,5 miljarder euro för deras banbrytande EUV-verktyg, vilket är en betydande ökning från föregående kvartal och visar på fortsatt stark efterfrågan. AI, som kräver avancerade halvledare, är en stark drivkraft för marknadsåterhämtning inom både logik- och minneskretsar, och ASML levererade sitt andra så kallade High NA-system, ett avancerat EUV-verktyg, under kvartalet, vilket visar på kundintresse. Även om vinstmarginalerna på kort sikt påverkas av initiala kostnader för att introducera nya system, förväntas dessa förbättras 2025 tack vare bättre kostnadseffektivitet och ökad efterfrågan.
Efter en händelserik månad för Microsoft, som var involverad i ett av historiens största IT-haverier orsakat av cybersäkerhetsbolaget CrowdStrike, släppte bolaget sin fjärde kvartalsrapport i sitt brutna räkenskapsår i slutet av juli. Rapporten mottogs svalt, trots överlag starka siffror, där tillväxten på 29 procent för molntjänsten Azure var något svagare än förväntat. Bolaget påpekade dock att det finns starka signaler för efterfrågan på AI och att de planerar att öka investeringar inom AI-infrastruktur nästa år. Detta talar i alla fall kortsiktigt för fortsatt stark efterfrågan på AI-halvledare från Nvidia, som rapporterar i slutet av augusti. Efterfrågan bekräftades även i konkurrenten AMDs rapport, där tillväxten för kvartalet inom segmentet datacenter hamnade på 115 procent jämfört med föregående år. Långsiktigt är efterfrågan dock mer osäker. Detta underströks av bland annat Alphabet, moderbolaget för Google, som även de rapporterade under slutet av månaden men påpekade att riskerna för underinvesteringar inom AI är större än för överinvesteringar.
TIN Ny Teknik
Senaste månaden steg andelsvärdet med 2,0 procent. Under samma period var värdeutvecklingen för det bredare jämförelseindexet för nordiska småbolag VINXSCN +3,8 procent. Sedan fondens start 4 februari 2019 har fonden stigit 55,5 procent, samtidigt som index ökat 91,7 procent. De tre största innehaven i fonden var vid månadsskiftet Novo Nordisk, Evolution och Surgical Science. För en lista över de tio största se tinfonder.se/innehav/.
De innehav som bidragit mest till avkastningen under månaden var Chemometec, Embracer och Biotage. Bland innehav som påverkat negativt under månaden finner vi Novo Nordisk, Evolution och Addnode. Fondens största segment är Mjukvara, som utgör 39 procent av förvaltat kapital, följt av Hälsa på 35 procent och Digitala varumärken på 10 procent.
TIN World Tech
Senaste månaden sjönk andelsvärdet med 1,5 procent. Under samma period var värdeutvecklingen för det bredare jämförelseindexet MSCI World +0,7 procent. Sedan fondens start 12 juni 2020 har fonden stigit 40,0 procent, samtidigt som index ökat 99,1 procent. De tre största innehaven i fonden var vid månadsskiftet Microsoft, Alphabet och Novo Nordisk. För en lista över de tio största innehaven se tinfonder.se/innehav-twt/.
De innehav som bidragit mest till avkastningen under månaden var Volue, Teamviewer och Charles River Laboratories. Bland innehav som påverkat negativt finner vi Novo Nordisk, Cadence och Edwards Lifesciences. Fondens största segment är Mjukvara, som utgör 56 procent av förvaltat kapital, följt av Hälsa på 19 procent och Digitala varumärken på 9 procent.