12 APR 2023

Hur går börsen 2023?

Börsens är en cocktail av bland annat förväntningar, makrodata och framtidstro. De flesta menar att börsen är 6-12 månader före konjunkturen. Har du någon gång funderat över varför ditt bolag handlas ned på börsen trots en stark rapport, eller vice versa? Att börsen ligger före kan definitivt vara en av många förklaringar. Nu när börsen gått starkt från årsskiftet till och med starten av april trots delvis ljumma rapporter är frågan förstås hur börsåret kan spela ut resterande del av 2023.

Svaret på frågan “vart börsen tar vägen 2023” är förstås mycket svår att svara på. Fokus för oss är snarare på att hitta bolag som kan växa och generera god avkastning över tid. Vi kan dock konstatera att det finns fantastiska bolag med affärsmodeller som överlever både inflation och krig. Men det finns också många bolag som andas tunnare luft nu under våren 2023, drivet av bland annat högre kostnader för konsumenten, som rimligen spiller över till företagen i form av lägre efterfrågan.

Så, vad kommer ske närmaste året? De flesta är överens om att det inte bara blir konsumenten som får det tufft. Efterfrågan för industribolagen förväntas komma ner – visserligen från höga nivåer. Men, vi har inte sett det ännu. Sent på kvällen den 11 april kom dessutom Volvo med en omvänd vinstvarning. Inga kommentarer till siffrorna ges men att resultatet uppgick till 18,4 miljarder, 50 procent högre än analytikerna spådde är inget annat än imponerande. Det som vi skrev i denna artikel i februari, att Volvo och Sandvik anade optimism inför framtiden var således en god indikator på att industrin än så länge håller emot bra. Vad bör man då kika på för att ha koll på vart vi är på väg?

  • Industrin. Hur ser orderingången ut framöver?
  • Byggmarknaden. Den är iskall just nu. Börjar den tina så smått är det mycket positivt.
  • Teknikdriven tillväxt. För oss är det mjukvarubolagen som är viktigast. Q4-rapporterna som redovisades i januari och februari var starka. Kommer det att hålla i sig nu när rapporterna för Q1 2023 redovisas i april och maj?
  • Inflationen. Den bör komma ner mer rimliga nivåer om 2-6 procent till sommaren för att räntorna ska bromsas.

Under föregående år steg energi- och drivmedelskostnader, vilket kryddades med ökande priser i dagligvaruhandeln som ytterligare eldade på inflationen. En inflation som måste bekämpas av centralbanker genom höjd ränta, vilket leder till ökade boendekostnader. Plånboken som under 2021 varit fyllig och välmående kommer i slutet av månaden vara betydligt tunnare än vad vi vant oss vid. Detta bör rimligen minska möjligheterna till de “villhöver”-varor och tjänster som vi senaste året frossat i. Exempel på det kan vara en ny TV, MC, resor eller nya carvingskidor. Men vi har gott hopp om att inflationen toppat ur. Fraktkostnader, kaffebönor och gaspriser har alla tydligt lämnat sina högstapriser. Och för att inflationen ska fortsätta upp så behöver priserna förstås fortsätta upp – från redan höga nivåer.

Paying with smart phone

Det är inte förvånande att konsumentinriktade bolag som exempelvis Thule, Dometic och Clas Ohlson har haft det tufft, och förmodligen kommer även resterande del av 2023 fortsatt vara utmanande för de bolagen. En bransch som dock haft det oväntat kämpigt senaste året är spelbolagen, och då främst de som är inriktade mot mobilspel. Det har visat sig att de så kallade ”valarna”, de spelare som står för en stor del av omsättningen, har dragit ner på tilläggsköp i spelen. Bolagen som i stället fokuserar på mindre intäkter av fler spelare har klarat sig något bättre. Även fastighetsbolagen samt förvärvsintensiva bolag med hög skuldsättning har också haft det tuffare när deras primära råvara, kapital, blivit dyrare. Så då bör man sälja alla ovan nämnda bolag, eller? Njaa, börsen redan prisat in en rejäl avmattning i dessa kategorier med fall på upp till 80 procent i vissa konsument- och förvärvsintensiva bolag. Så att sälja “för att det blir tuffare närmaste tiden” är absolut ingen garanti för framgång. "Det blir värre innan det blir bättre" kan man ofta höra av tyckare och rekommenderar avvakta. Kanske har de oftare rätt än fel. Problemet är att de flesta kvalitetsbolag som är nedtryckta vänder upp innan siffrorna vänder. Det är som mörkast innan solen går upp.

Slutsatsen blir i stället ganska lik de senaste årets slutsatser, eller till och senaste decenniet. Spara som en pessimist men investera som en optimist. Över tid kommer kurserna röra sig i samma riktning som vinsterna. Investera därför regelbundet i kvalitetsbolag med goda tillväxtmöjligheter, antingen direkt i aktier eller i fonder vars inriktning attraherar och passar din filosofi och tidshorisont. Då kommer du ha goda förutsättningar att bli en vinnare i långa loppet! För dig som vill ha ytterligare kött på benen så slår vi ett slag för våra live-streams där förvaltarna Carl och Erik en gång per kvartal går igenom det viktigaste i vårt investeraruniversum. Få ett SMS när det är dags för nästa stream genom att klicka här. Vill du i stället läsa fler artiklar likt denna så kan du med fördel besöka vår sida "nyheter" där vi bland annat går igenom våra största positioner efter varje kvartal. För att komma till nyheter, klicka här.

Lycka till med placeringarna!

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings