Artikel
17 AUG 2023

Hur går börsen 2023?

Börsens är en cocktail av bland annat förväntningar, makrodata och framtidstro. De flesta menar att börsen är 6-12 månader före konjunkturen. Har du någon gång funderat över varför ditt bolag handlas ned på börsen trots en stark rapport, eller vice versa? Att börsen ligger före kan definitivt vara en av många förklaringar. Nu när börsen gått starkt (åtminstone de största teknikbolagen) från årsskiftet till och med mitten av augusti är frågan förstås hur börsåret kan spela ut resterande del av 2023.

Svaret på frågan “vart börsen tar vägen 2023” är förstås mycket svår att svara på. Fokus för oss är snarare på att hitta bolag som kan växa och generera god avkastning över tid. Vi kan dock konstatera att det finns fantastiska bolag med affärsmodeller som överlever både inflation och krig. Men det finns också många bolag som andas tunnare luft, och har så gjort sedan invasionen 2022.

Så, vad kommer ske närmaste året? De flesta är överens om att det inte bara blir konsumenten som får det tufft. Efterfrågan för industribolagen har sakta börjat komma ner – visserligen från höga nivåer. Volvo kom bland annat med en omvänd vinstvarning så sent som i våras och resultatet var 50 procent högre än vad analytikerna spådde. Det som vi skrev i denna artikel redan i februari, att Volvo och Sandvik anade optimism inför framtiden var således en god indikator på att industrin håller emot. Under Q2-rapporterna kan vi dock se tecken på att orderingångarna är något svagare. Vad bör man då kika på för att ha koll på om det blir en björn- eller tjurmarknad framöver?

  • Industrin. Hur ser orderingången ut under framöver?
  • Byggmarknaden. Den är iskall just nu, även om NCC faktiskt levererade en bra rapport som positivt överraskade marknaden. Finns det tecken på lättnad eller blir det snarare värre än bättre?
  • Teknikdriven tillväxt. För oss som teknikinvesterare är det mjukvarubolagen som är viktigast. Q1-rapporterna som redovisades i april och maj var starka. Under Q2-rapporterna var det också mestadels positiva tongångar. Paradox var kanske den lysande stjärnan, men även Embracer och Teamviewer kom med överraskande god tillväxt. Bolag med stark position och produkter som antingen är älskade (Nintendo, Paradox) eller som effektiviserar verksamheter (Microsoft, Teamviewer, Lime Technologies mm) har fortsatt goda förutsättningar för tillväxt. Bolag med mer oprövad kundnytta kommer rimligen ha det ännu tuffare med säljet framöver.
  • Inflationen. Den bör komma ner mer rimliga nivåer om 4-6 procent inom kort för att räntehöjningarna ska avslutas. Skulle centralbankerna signalera att räntehöjningscykeln är avslutad vore det mycket positivt.

Det är inte förvånande att konsumentinriktade bolag som exempelvis Thule, Dometic och Clas Ohlson har haft det tufft sedan räntehöjningarna startade, och förmodligen kommer även resterande del av 2023 fortsatt vara utmanande för de bolagen, åtminstone fundamentalt. En bransch som dock haft det oväntat kämpigt senaste året är spelbolagen, och då främst de som är inriktade mot mobilspel. Det har visat sig att de så kallade ”valarna”, de spelare som står för en stor del av omsättningen, har dragit ner på tilläggsköp i spelen. Bolagen som i stället fokuserar på mindre intäkter av fler spelare har klarat sig något bättre. Även fastighetsbolagen samt förvärvsintensiva bolag med hög skuldsättning har också haft det tuffare när deras primära råvara, kapital, blivit dyrare.

En slutsats från Q2-rapporterna är också att bolag som signalerar att det blir tuffare tider framöver straffas , även om de vinsterna var solida. Exempel på det är New Wave och Atlas Copco. Som vi skrev i inledningen av artikeln, framtid väger tyngre än dåtid!

Artificiell Intelligens
Under de senaste månaderna har AI dominerat tekniknyheterna och fångat allmänhetens intresse. Vi har gått så pass långt att vi kallade AI-utveckling för "vår tids flygande bilar". Och kanske fick du också en riktig wow-känsla när du testade ChatGPT första gången? De bolag som hittills blivit vinnare på kapplöppningen är de bolag som är världsledande i respektive nisch, vilket innebär att de har miljontals användare och enorma datamängder. Dessa två faktorer, en stor användarbas och tillgång till omfattande datamängder, anses vara avgörande för att bli framgångsrik inom AI-utvecklingen, både på kort och medellång sikt. En av våra fonder, TIN World Tech, är en potentiell AI-vinnare då vi inriktar oss på ledande, snabbväxande bolag med hög lönsamhet. Några exempel på bolag i fonden som redan gynnats av AI-boomen är Adobe, Salesforce och Microsoft. Adobe har lanserat sina generativa AI-lösning Firefly som i kombination Photoshop och alla miljontals användares data de besitter kommer förändra bildredigering för alltid. Se gärna hur Firefly kan användas här.

Vill du veta mer om innehaven i fonden TIN World Tech och vår strategi så kan du läsa mer om fonden här.

Summering
Slutsatsen är klyschig, vi vet. Men spara som en pessimist och investera som optimist. Kanske bör du vara särskilt uppmärksam om du är intresserad av ett bolag med hög skuldsättning, då konjunkturutsikterna fortsatt är grumliga. En nyemission tas inte emot med öppna armar i det här ekonomiska klimatet. Över tid kommer dock kurserna röra sig i samma riktning som vinsterna. Investera därför regelbundet i kvalitetsbolag med goda tillväxtmöjligheter, antingen direkt i aktier eller i fonder vars inriktning attraherar och passar din filosofi och tidshorisont. Då kommer du ha goda förutsättningar att bli en vinnare i långa loppet! För dig som vill ha ytterligare kött på benen så slår vi ett slag för våra live-streams där förvaltarna Carl och Erik en gång per kvartal går igenom det viktigaste i vårt investeraruniversum. Få ett SMS när det är dags för nästa stream genom att klicka här. Vill du i stället läsa fler artiklar likt denna så kan du med fördel besöka vår sida "nyheter" där vi bland annat går igenom våra största positioner efter varje kvartal. För att komma till nyheter, klicka här.

Lycka till med placeringarna!

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings