18 AUG 2022

Hur går börsen 2023?

Börsens är en cocktail av bland annat förväntningar, makrodata och framtidstro. Experter menar dessutom att börsen är 6-12 månader före konjunkturen. Har du någon gång funderat över varför ditt bolag handlas ned på börsen trots en stark rapport? Att börsen ligger 6-12 månader före kan definitivt vara en av många förklaringar. Med mindre än ett halvår kvar till den kylslagna tolv-skålen på nyårsafton är det därför hög tid att lyfta blicken och fundera på hur börsåret 2023 kan spela ut.

Svaret på frågan “vart går börsen 2023” är förstås mycket svår att svara på. Att förutspå börsens svängningar är en svår gissningslek för alla och något vi undviker in i det längsta. Fokus för oss är snarare på att hitta bolag som kan växa och generera god avkastning över tid. Vi kan dock konstatera att det finns fantastiska bolag med affärsmodeller som överlever både stagflation och krig. Men det finns också många bolag som andas tunnare luft redan nu, trots att tillväxten i ekonomin som helhet fortsatt är stark.  

Så, vad kommer ske närmaste 6–18 månaderna? De flesta är överens om att konsumenten kommer få det tufft under vintern 2022–2023. Majoriteten som inte intresserat sig för elområden är idag väl medvetna om att kWh-priserna för el är betydligt lägre i Norrbotten jämfört med Skåne. De stigande energi- och drivmedelskostnader kryddat med ökande priser i dagligvaruhandeln har eldat på inflationen. En inflation som måste bekämpas av centralbanker genom höjd ränta, vilket leder till ökade boendekostnader.

Plånboken som tidigare varit ganska fyllig och välmående kommer i slutet av månaden vara betydligt tunnare än vad vi vant oss vid. Detta bör rimligen minska möjligheterna till de “villhöver”-varor och tjänster som vi senaste året frossat i. Exempel på det kan vara en ny TV, MC, resor eller nya carvingskidor.

Paying with smart phone

Det vore inte konstigt om konsumentinriktade bolag som exempelvis Thule, Dometic och Clas Ohlson riskerar att få det lite tuffare de närmaste kvartalen.  Även fastighetsbolagen samt förvärvsintensiva bolag med hög skuldsättning riskerar också att må sämre när deras primära råvara, kapital, blir dyrare. Så då bör man sälja alla ovan nämnda bolag, eller? Njaa, börsen redan prisat in en rejäl avmattning i dessa kategorier med fall på upp till 80 procent i vissa konsument- och förvärvsintensiva bolag. Så att sälja “för att det blir tuffare närmaste tiden” är absolut ingen garanti för framgång.

Slutsatsen blir i stället ganska lik de senaste årets slutsatser, eller till och senaste decenniet. Spara som en pessimist men investera som en optimist. Över tid kommer kurserna röra sig i samma riktning som vinsterna. Investera därför regelbundet i kvalitetsbolag med goda tillväxtmöjligheter, antingen direkt i aktier eller i fonder vars inriktning attraherar och passar din filosofi och tidshorisont. Då kommer stigande kurser i aktieportföljen, förr eller senare. En sista reflektion att ta med sig inför 2023: När det är mellandagsrea på Elgiganten, då springer folk dit. Men när det är REA på börsen så tenderar folk att springa därifrån.

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings