Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Med fallande inflation och räntesänkningar stärktses sentimentet under inledningen av året. Men säg den glädje som varar. Tullhoten drabbar de flesta, direlt eller indirekt. Samtidigt finns en sektor som på förhand har goda möjligheter att stå sig starkt: mjukvarubolagen. När fysiska varor stoppas i tullen fortsätter kod, licenser och digitala tjänster att röra sig obehindrat över gränserna.
Men hur var leveransen? Skapar våra bolag omsättningstillväxt med skalbarhet? Såhär presterar våra 10 största positioner i TIN Ny Teknik som hittils rapporterat:
En av sjukvårdens största globala utmaningar är hur vårdskador ska kunna begränsas. Här spelar svenska Surgical Science en inflytelserik roll som en av världsledarna inom robotkirurgi och simulering. Bolaget ger blivande kirurger möjlighet att träna på operationer i en realistisk, simulerad miljö – en avgörande faktor för att höja vårdkvaliteten.
Bolaget rapporterar den 14 maj och vi återkommer med summering när den är släppt.
Dataspelsbolaget Paradox, med fokus på strategispel, rapporterade en omsättningsminskning på 4 procent i ett kvartal med ovanligt få spelsläpp. Rörelseresultatet sjönk med 5 procent till 147 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol.
VD Fredrik Wester skriver i rapporten att bolagets starka kassaflöden trots de få spelsläppen innebär att bolaget kan fortsätta tänka långsiktigt och bygga bolaget sten för sten. Efter kvartalets slut återinvesterades en del av det senaste årets starka kassaflöde genom att förvärva förlagsrättigheterna till simuleringsspelet Stranded: Alien Dawn.
Framåt har Paradox flera spel i pipeline som några av oss avser testspela om kvällarna. Wester poängterar att bolagets framtid är ljus och att det finns ett gemensamt driv: "att vara bäst i världen på det vi gör. Vi har en tydlig strategi och en organisation som brinner för att ta våra spel – och våra spelare – till nya höjder."
Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra erbjuder produkter och tjänster till sjukhus, myndigheter och försvar.
De är kanske mest kända för att:
1) Skydda samhällets allra mest känsliga information.
2) Erbjuda en effektiv hantering av medicinska bilder inom hälso- och sjukvården.
Sectra har ett brutet räkenskapsår och vi återkommer med siffror när bolaget rapporterat i början av juni.
Epidemic Sound är en global ledare inom royaltyfri musik och ljudlösningar för kreatörer, företag och varumärken. Du som Youtuber kan alltså som prenumerant använda dig av musiken som Epidemic köpt in och spela upp i dina videos. Eftersom Epidemic äger musiken (till skillnad från Spotify) så spelar det ingen roll vart i världen dina tittare befinner sig. Det blir inget strul med rättigheterna! Och det är många som använder sig av tjänsten. Låtarna och ljudeffekterna spelas upp 2,5 miljarder gånger - per dag.
Eftersom bolaget är onoterat är transparensen sämre. Bolaget släppte dock sin årsredovisning nyligen och för helåret 2024 rapporterade bolaget en omsättning om knappt 2 miljarder, en tillväxt om 29 procent. Längst ner i resultaträkning är det fortsatt en förlust, men bolaget förbättrar årligen sitt resultat och Epidemic levererade ett positivt operativt kassaflöde om 260 MSEK för helåret.
Epidemic Sound kan bli en av de stora vinnarna på AI. Till skillnad från många traditionella rättighetsinnehavare som aktivt motarbetar AI-generering baserad på deras musik, äger Epidemic hela sin ljudkatalog och kan därför använda den som träningsdata för AI utan juridiska hinder. Det öppnar för helt nya möjligheter att skapa och anpassa musiken med hjälp av tekniken!
BioGaia utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. En stor konkurrensfördel är att bolagets produkter är kliniskt bevisade. Den största utmaningen för bolaget är kanske att få potentiella kunder att förstå att produkterna är "på riktigt." Flaggskeppsprodukten är kolikdropparna som underlättar för både föräldrar och spädbarn genom att lindra magsmärtor för de allra minsta och hjälpa dem att hantera vardagen.
Under kvartalet sjönk omsättningen med 1 procent, medan rörelseresultatet sjönk med 32 procent till 97 miljoner kronor.
Bolagets finansiella utveckling är slagig då enstaka, större orders kan bokföras olika mellan kvartal och därmed påverka både omsättning och resultat påtagligt. Under det här kvartalet föll utfallet negativt ut på flera marknader, men bolaget bedömer att tillväxten kommer tillbaka i år. I Frankrike har BioGaia avslutat ett distributionsavtal och tagit över försäljningen i egen regi, som en del av strategin att stärka närvaron på nyckelmarknader och få bättre kontroll över varumärket.
Redan under 2022 skrev vi i rapportgenomgångarna att Novo var nära att uppfylla drömmen om att "kunna ta ett piller och bli smal". Visserligen har deras fetmamedicin sedan explosionen för ett par år sedan givits via sprutor, men att den minskat sötsuget och inneburit viktminskning råder det inga tvivel om. Men nu är det snart dags för möjligheten att faktiskt "ta ett piller och bli smal". VD Lars Jørgensen bedömer nämligen att Novo kommer bli först ut med orala fetmabehandlingar i USA!
Försäljningen steg med 19 procent till 78 miljarder danska kronor, medan rörelseresultatet steg med 22 procent.
Trots stark försäljning har Novo sänkt sin prognos för helåret några procentenheter. Orsaken är att många apotek i USA börjat sälja egna versioner av Novo Nordisks viktläkemedel, utan godkännande från myndigheterna. Det är möjligt på grund av ett kryphål i reglerna, men Novo menar att det ofta sker på ett sätt som varken är lagligt eller säkert. Bolaget försöker aktivt stoppa de här kopiorna och samtidigt göra det lättare fler patienter att få tillgång till deras egna behandlingar.
Bolaget är enklast att beskriva som den nyzeeländska, internationella motsvarigheten till Fortnox. Det molnbaserade bokföringsbolaget är verksamt i drygt 180 länder och omsätter motsvarande cirka 10 miljarder kronor.
XERO rapporterar i mitten av maj och vi återkommer med analys av siffrorna.
Danska Chemometec utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna består av forskningsbolag med fokus på cancer, men även universitet och livsmedelsbolag. Bolagets affärsmodell bygger i stor utsträckning på återkommande intäkter från förbrukningsvaror, som växer i takt med ökad instrumentförsäljning.
Chemometec redovisar tyvärr inte kvartalsvis utan senaste siffrorna var från juli - december 2024. Då växte bolaget omsättning med 26 procent och EBITDA med 42 procent. Vi tvingas vänta till september innan vi får nästa halvårsrapport från bolaget.
Finländska QT Group är känt för att utveckla Qt-plattformen, en omfattande utvecklingsmiljö som används för att skapa gränssnitt och applikationer som kan köras på flera olika operativsystem och enheter. För att förklara det enklare: QT Group har utvecklat en mjukvara som hjälper utvecklare att skapa appar och skärmlayouter som är lätta att använda. Denna mjukvara används ofta i de skärmar som finns i bilarnas infotainment-system, där den ser till att allt fungerar sömlöst.
Nettoomsättningen ökade med 5 procent till 47 miljoner euro. Rörelseresultatet sjönk med 28 procent och summerades till 7 miljoner euro.
Möjliga tullar och handelskonflikter riskerar att slå hårt mot företags investeringsvilja och affärer, skriver VD Juha Varelius. Samtidigt ser QT fortsatt stark långsiktig efterfrågan drivet av AI samt fler skärmar och enheter som behöver använda sig av bolagets verktyg.
Nemetschek är det världsledande tyska bolaget inom bland annat mjukvara för arkitekter, konstruktörer och byggare.
Bolaget levererar återigen starkt trots (tack vare?) en utmanande konjunktur. Omsättningen steg med 26 procent, varav 17 procent organiskt. Rörelseresultatet steg med 14 procent. Det viktigaste nyckeltalet för bolaget är årliga återkommande (ARR) intäkter, som ökade med 40 procent.
En svagare ekonomi påverkar de flesta bolag negativt. Det är rimligt att anta att även Nemetschek drabbas i ett sådant klimat. VD Yves Padrines framhåller dock motsatsen: den ökade osäkerheten driver på digitaliseringen i branschen ytterligare. Och det är egentligen rimligt att effektiviteten, transparensen och kostnadskontroll blir ännu viktigare (och därmed prioriteras) i en tuffare marknad när marginalerna för byggbolagen sjunker.
Rapportperioden har inneburit att marknaden delvis bytt fokus från makro till bolagens prestationer. Investerare har med ljus och lykta försökt få information om hur tullarna slår på resultat och framtida efterfrågan. Hittils kan vi konstatera att osäkerheten framåt är tydlig, men att de flesta bolag faktiskt tuggar på ungefär som vanligt.
Vi återupprepar: I tider av oro är det viktigt att veta vad man äger, och varför. Affärskritisk mjukvara och medicinteknik fortsätter skapa tillväxt och värde, och det kommer över tid visa sig positivt även i aktiekurserna!
Omsättningstillväxten summerar vi när alla rapporter för Q1 är släppta! Det är dock tydligt att innovation i Norden fortsätter växa snabbare än ekonomin som helhet, och vi förväntar oss att den trenden kommer att bestå under många år framöver!
Läs mer om fonden här.