Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Tidig vinstvarningar i konsumentbolag, kontraktstillverkare och industribolag skrämde många inför rapportperioden. Valutgång, konflikter och varsel var andra orosmoln. Men som alltid är det viktigaste hur bolagen faktiskt presterar. Säljer de sina produkter och tjänster? Och kan de göra det med skalbarhet? Då brukar marknaden snabbt glömma gamla synder och fokusera framåt.
Såhär levererade de största positionerna i TIN Ny Teknik:
Redan under 2022 skrev vi i rapportgenomgångarna att Novo var nära på att uppfylla drömmen om att man ”kunde ta ett piller och bli smal”. Visserligen tar man deras fetmamedicin fortsatt via sprutor, men att man tappar sötsuget och går ner i vikt är det numera inget tvivel om. Många har dessutom till och med hört talas om att läkemedlen heter Ozempic och Wegovy.
Försäljningen steg med 21 procent till 68 miljarder danska kronor och rörelseresultatet, med stöd av skalfördelar, steg med 26 procent och uppgick till 34 miljarder DKK.
Under kvartalet ökade försäljningen för Wegovy med 76 %, vilket understryker den starka efterfrågan, särskilt i USA där veckoförskrivningarna mer än fördubblats jämfört med början av året.
Novo Nordisk har som mål att säkra kapacitet och distribution för den snabbt växande efterfrågan på Wegovy och Ozempic. Under året har bolaget avsatt mer än 45 miljarder DKK för investeringar i utbyggnad av produktionskapacitet och distribution. Detta inkluderar både egna anläggningar och förvärv av externa produktionsanläggningar. Satsningarna förväntas skapa betydande skalfördelar och minska risken för framtida leveransproblem.
Livekasinodominanten Evolution har ökat sin nettoomsättning med 15 procent, medan rörelseresultatet steg med 11 procent till 319 miljoner euro. För första gången sedan börsnoteringen har bolaget stött på substantiella operativa problem. Strejker och sabotage i deras största studio i Georgien har negativt påverkat både varumärket och omsättningen.
Utöver detta har Evolution blivit utsatt för cyberattacker, där utomstående aktörer olovligen har kapat deras sändningar. Dessa aktörer har illegalt använt Evolutions spel och erbjudit dem direkt till slutkunder på sina egna plattformar, utan att Evolution fått någon ekonomisk ersättning.
Trots dessa utmaningar fortsätter bolaget att växa på alla marknader, och slots-segmentet har särskilt imponerat med en tillväxt på 8,5 procent, vilket är klart över det historiska snittet.
Sammanfattningsvis imponerar Evolution genom att, trots strejker, sabotage och cyberattacker, uppnå en organisk tillväxt på 15 procent. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att bolagets omsättning till stor del drivs av konsumenter, som har påverkats negativt av stigande räntekostnader och lägre reallöneökningar.
En av sjukvårdens största globala utmaningar är hur vårdskador ska kunna begränsas. Här spelar svenska Surgical Science en inflytelserik roll som en av världsledarna inom robotkirurgi och simulering. Bolaget ger blivande kirurger möjlighet att träna på operationer i en realistisk, simulerad miljö – en avgörande faktor för att höja vårdkvaliteten.
Omsättningen steg med 10 procent, medan rörelseresultatet sjönk med 9 procent till 52 MSEK, belastat av framtidssatsningar.
Under kvartalet accelererade utvecklingen inom robotkirurgi, där flera stora aktörer tog betydande kliv framåt. Johnson & Johnson startade kliniska studier för sitt system Ottava, och både CMR Surgical och Distalmotion fick grönt ljus från FDA för nya kirurgiska procedurer. Det är tydliga signaler om att robotkirurgi snabbt vinner mark, vilket i sin tur ökar behovet av högkvalitativ utbildning och simulering.
Nytillträdde VD Tom Englund avslutar sin rapportkommentar med att lyfta fram bolagets starka produktportfölj och utökade samarbeten med ledande medicinteknikbolag. Fokus framåt är att kapitalisera på den växande efterfrågan inom robotkirurgi och bygga skalbarhet i organisationen för att hantera större volymer med ökad lönsamhet.
BioGaia utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter. En stor konkurrensfördel är att bolagets produkter är kliniskt bevisade. Den största utmaningen för bolaget är kanske att få potentiella kunder att förstå att produkterna är "på riktigt." Flaggskeppsprodukten är kolikdropparna som underlättar för både föräldrar och spädbarn genom att lindra magsmärtor för de allra minsta och hjälpa dem att hantera vardagen.
Under tredje kvartalet 2024 sjönk omsättningen med 4 procent, medan justerat rörelseresultatet sjönk med 22 procent till 93 miljoner kronor.
Vuxenhälsan växte starkt med 29 procent, där bolaget till skillnad från många andra europeiska bolag växer starkt i Kina. Segmentet Barnhälsa minskade dock till följd av svag försäljning i EMEA, där förbättringsarbete är inlett. Trots utmaningar i EMEA-regionen och sjunkande omsättning visar BioGaia fortsatt styrka med tillväxt inom vuxenhälsa och spännande satsningar på marknader som Kina och Australien vilket skapar en solid grund för framtida tillväxt.
Nemetschek är det världsledande tyska bolaget inom bland annat mjukvara för arkitekter, konstruktörer och byggare.
Bolaget levererar starkt i en utmanande konjunktur. Trots den pågående övergången till SaaS-modellen steg omsättningen med 15 procent under Q3 jämfört med samma period förra året. Organiskt växte bolaget med 9 procent. Vinsten sjönk med 13 procent på grund av ökade kostnader i samband med förvärvet av GoCanvas. Det viktigaste nyckeltalet för bolaget är årliga återkommande (ARR) intäkter, som ökade med 33 procent. De återkommande intäkterna är numera 86 procent av bolagets intäkter, vilket är en substantiell ökning från fjolåret.
Yves Padrines bekräftar i VD-ordet att Nemetschek framgångsrikt skiftar till en SaaS-centrerad affärsmodell. Den ökade andelen återkommande intäkter stärker stabiliteten, och bolaget ser stor potential framåt med fokus på digital transformation, AI och molntjänster.
Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra erbjuder produkter och tjänster till sjukhus, myndigheter och försvar.
De är kanske mest kända för att:
1) Skydda samhällets allra mest känsliga information.
2) Erbjuda en effektiv hantering av medicinska bilder inom hälso- och sjukvården.
Sectra har brutet räkenskapsår och vi återkommer med deras siffror när rapporten släpps.
Dataspelskoncernen som senaste året fokuserat på att sanera den ansträngda balansräkningen har gjort stora framsteg med avyttringar av verksamheter som dragits med negativa kassaflöden. Effekten blir dubbel. Dels minskar direkta förluster (som förmodligen blivit vinster längre fram) men kanske ännu viktigare effekt är att räntekostnaderna sjunker tack vare extraamorteringar. Avyttringarna fortsätter även i samband denna rapport. Mobilspelskoncernen Easybrain avyttras för 1,2 miljarder dollar, betydligt högre än vad det köptes för 2021. Embracers nettoskuld är därmed i princip helt utraderad.
Nettoomsättningen sjönk med 21 procent och uppgick till 8,6 miljarder SEK. Justerat EBIT minskade med 33 procent och summerades till 1,2 miljarder MSEK. Huvudanledningen till det sämre resultatet beror på ett färre antal större spelsläpp under kvartalet. Processen att dela upp bolaget i tre fortsätter enligt plan och Asmodee (brädspelskoncernen) kommer att hålla en kapitalmarknadsdag under slutet av året, inför dess avknoppning.
Självklart kommer Embracers totala nettoomsättning sjunka när delar av bolaget avyttras. Men nettoeffekten av minskade räntekostnader kommer vara desto större. Under räkenskapsåret 2023-24 betalade bolaget 1,3 miljarder SEK i räntekostnader. Det kan ställas i relation till börsvärdet som i skrivande stund är under 40 miljarder. Framåt ser vi hellre samtal om stora spelsläpp, Sagan om Ringen och fritt kassaflöde – inte räntekostnader och amorteringar. Precis som kungen sa: nu vänder vi blad!
Ett av Embracers många digitala varumärken: Dead Island 2
Dataspelsbolaget Paradox, med fokus på strategispel, rapporterade en omsättningsökning om 2 procent, medan rörelseresultatet steg till 143 miljoner kronor, en ökning med 67 procent från föregående år.
VD Fredrik Wester skriver i rapporten att tredje kvartalet normalt sett är lugnare vad gäller spelsläpp, och att detta år inte var något undantag. Bakom kulisserna pågår dock spelutvecklingen i en rasande fart. I en intervju med DI kommenterar han även att branschen som helhet befinner sig i en kris. Han förutspår att 2025 kan bli ett år där flera studios tvingas stänga, vilket skulle kunna skapa en mer balanserad marknad mellan spelsläpp och efterfrågan, och på sikt göra branschen mer hållbar.
Vad händer då när krisen är över? Det är alltid svårt att spekulera, men efter en omstrukturering blir ofta de starkaste bolagen ännu mer dominerande. Paradox står stabilt med en lojal spelarbas och stark balansräkning. Med detta som utgångspunkt finns det goda möjligheter för strategiska förvärv från branschkollegor med svaga balansräkningar och därigenom addera prisvärda och värdeskapande spelrättigheter som passar väl in i Paradox strategi.
Danska Chemometec utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag inriktat mot cancer även universitet och livsmedelsbolag. Caset i danska Chemometec är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror, som växer i takt med ökad instrumentförsäljning. Bolaget har gått igenom en period med svag instrumentförsäljning, men de återkommande intäkterna har varit tillräckligt stora och lönsamma för att företaget fortsatt kunnat generera en betydande vinst.
Denna rapport var dock en tydlig trendvändning! Bolaget rapporterade tillväxt om 27 procent medan EBITDA steg med 50 procent tack vare god skalbarhet i affären.
ChemoMetecs nya instrument, XM30 och XM40, har fått en stark start. Produkterna bidrog med 8 miljoner i intäkter under första kvartalet och förväntas fortsätta driva tillväxten samt stärka de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror.
Fortnox är det digitala bokföringsföretaget där vi på TIN Fonder är både nöjda kunder och aktieägare. Vi använder deras mjukvara som spar oss tid när vi bland annat hanterar kortköp, kvittohantering och löner. Omsättningen steg med 26 procent medan rörelseresultatet ökade med 25 procent och summerades till 235 Mkr.
Bolaget har en tydlig mission att förenkla vardagen för småföretagare, och det märks. Genom att erbjuda en integrerad och lättanvänd plattform hjälper Fortnox företag att digitalisera sina ekonomiska processer, vilket skapar effektivitet och minskar risken för misstag. Det är också därför vi själva valt att använda deras tjänster – det är enkelt och spar tid.
Just att det spar tid (och därmed pengar) är en faktor vi som ägare gillar starkt. Vi kan med bestämdhet slå fast att vi inte kommer byta ut Fortnox i första taget, även om priserna stiger med några procent per år. Bland annat det gör att vi också kan känna oss trygga med att tillväxten för bolaget kommer fortsätta under många år framöver!
De nordiska bolagen med hög grad av innovation har som grupp rapporterat solida rapporter, även om det fortsätter svänga mellan de olika sektorerna. Tidigare rapportperioder har vi sett att de som tidigare levererat starkt fortsatt prestera bra siffror. Bolag som däremot haft det tufft, har haft det tuffare att växa. Nu tycks dock vinden ha vänt! Chemometec och Surgical Science växer igen och kanske börjar vi också lämna krisen i dataspelsbolagen bakom oss. De mest pålitliga bolagen har fortsatt göra det dom gör bäst: Tydligt växa omsättning och vinst.
Omsättningstillväxten summeras till 10 procent, medan vinsttillväxten blev 11 procent. Innovation i Norden fortsätter växa snabbare än ekonomin som helhet, och vi förväntar oss att den trenden kommer att bestå under många år framöver!
Läs mer om fonden här.