Norden är världens kanske mest attraktiva region för investeringar. Vi har en teknikintresserad och högutbildad befolkning. Hemmamarknaderna är små och nordiska teknikbolag expanderar internationellt i ett tidigt stadium för att skala verksamheten. Det bidrar till innovation och skapar förutsättningar för global framgång.
I Norden ser vi det som självklart att kassaflöden till sist hamnar hos aktieägarna. Detta är faktiskt ingen självklarhet i amerikanska bolag. Skillnaden beror främst på aktiebaserade ersättningar. Denna typ av ersättning är visserligen rimlig eftersom den möjliggör för anställda i nystartade företag att vara delaktiga i värdeskapandet genom att erhålla en del av sin lön i aktier.
I de större, bevisade bolagen har det dock blivit alltför vanligt att stora delar av genererade kassaflöden används för att köpa tillbaka aktier, vilka sedan delas ut till anställda för att behålla talanger. Vi förespråkar balanserade incitamentsprogram, men betonar att majoriteten av kassaflöden bör tillfalla ägarna. Detta är vi mästare på i Norden, och en tradition väl värd att försvara!
Anledningarna till varför Sverige överpresterat är flera. Vi är högutbildade med en stark företagskultur och ett regelverk som gör det enkelt att göra affärer. Krydda detta med en begränsad hemmamarknad som tvingar bolagen att testa vingarna internationellt tidigt så har vi flera, viktiga pusselbitar på plats för framgångsrika börsbolag.
Ytterligare en faktor som hjälper till att driva teknikutvecklingen i Sverige är Spotifys framgångar. Från en affärsidé och privat värdering på 100 miljoner till ett fullfjädrat börsnoterat bolag med ett marknadsvärde på över 200 miljarder på bara 15 år.
Vi gillar små- och mellanstora innovativa nordiska bolag. Storleken och den geografiska inriktningen har varit lyckosam historiskt och vi menar att potentialen framåt är lovande. Sverige har tillsammans med Schweiz och Australien varit den marknad som gett allra högst avkastning de senaste 100 åren.
Ett bolag som inspirerats av Spotify är Epidemic Sound. Redan när Spotify var i vaggan var grundarna Oscar Höglund och Jan Zachrisson imponerade av Eks och Lorentzons tjänst. Epidemic har sedan dess tagit stora kliv mot det visionära målet att ”ljudlägga Internet”. Men det är inte bara som inspiration Spotify har väglett svenska teknikdrivna bolag. Tidiga anställda och investerare i streamingbolaget har återinvesterat kapital i det svenska teknikklustret. Utöver nämnda Epidemic är vi spända på att få ta del av, och investera i, fler framgångsrika nordiska innovationsbolag spunna från succén Spotify. Exemplets makt är stor.
Prenumerera på uppdateringar om våra innehav, transaktioner samt trendspaningar inom tekniksektorn.