Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Artikel
12 MAR 2025

Hur går börsen 2025?

Att vara börsinvesterare har under de senaste åren varit en prövning i tålamod och strategisk uthållighet. Efter en period av hög inflation, stigande räntor och geopolitisk osäkerhet ser vi nu hur marknaden hittar en ny balans. Under 2024 utvecklades börsen starkt, drivet av stabiliserad inflation och inledande räntesänkningar. De bokslut som presenterades under början av 2025 har bekräftat denna positiva trend – många bolag visar på styrka och tillväxt. Se exempelvis denna summering från rapporterna här. Samtidigt har vi problem som inte ska underskattas. Men hur ska man då tänka med sin aktie- och fondportfölj?

Europa tar plats i en förändrad värld

Under 2024 och inledning av 25 intensifierades det globala maktspelet. Elon Musk och Donald Trump har fortsatt att forma USA:s ekonomiska agenda, tyvärr med en tydlig protektionistisk inriktning. Europeiska bolag har pressats, men svarat med kraftfulla investeringar.

Som en direkt reaktion på de ändrade förutsättningarna har EU och dess medlemsländer lanserat en historisk satsning på försvar om cirka 9 000 miljarder kronor. Detta kommer på sikt förstås gynna europeiska teknikbolag och industriföretag med spetskompetens.

Amerikansk politik och den nya verkligheten

Ett nytt inslag på den globala marknaden skulle kunna beskrivas som en "enveckas-politik" – där beslut och uttalanden från Trump förändras från vecka till vecka. Under 2025 har vi sett hur amerikansk politik blivit mer svårförutsägbar, med handelsrestriktioner och ekonomiska åtgärder som snabbt ändras beroende på kortsiktiga utspel från administrationen. Detta skapar osäkerhet för investerare och bolag som försöker planera långsiktigt. Just osäkerhet är något som marknaden avskyr och sentimentet är nu den 12 mars mycket oroligt.

Fear and greed-index

Fear and Greed Index är på extremt låga nivåer, vilket tyder på att marknaden befinner sig i ett läge av stark rädsla, dock något som historiskt ofta har sammanfallit med köplägen för långsiktiga investerare. Samtidigt innebär det också att sentimentet är skört, och negativa nyheter kan förstärka osäkerheten ytterligare

Börsen har fått anpassa sig till denna nya verklighet där marknadsreaktioner kan svänga kraftigt beroende på om USA:s ledning ena veckan talar om handelssanktioner och nästa vecka om avtal och samarbete.

Starkare hushåll och återvunnen optimism

Efter flera år av ekonomisk press ser vi nu att hushållen börjar få andrum. Räntesänkningar har gett effekt, arbetsmarknaden är fortsatt stabil och den lägre inflationen har förstärkt köpkraften.

Denna förändring syns redan på börsen. Konsumtionsbolag och detaljhandelsföretag, som tidigare haft det tufft, börjar se en återhämtning. En Q4:a som visade svag organisk trafik kunde räcka för nedpressade bolag som BHG att få luft under vingarna. Den positiva trenden skapar förutsättningar för en mer balanserad marknad där fler sektorer än bank och industri kan växa.

Vad talar för en stark nordisk börs 2025?

Trots mängder av orosmoln finns det flera faktorer som kan bidra till att börsen utvecklas starkt under 2025:

  • Industrins renässans: Europa har unik kompetens inom automation, energilagring och avancerad tillverkning. Det är inte fokus på det just nu, utan hur många procent tullar vi ska tvingas hantera. Men det kommer en dag när bra produkter och tjänster trumfar Trump. Och vi har mängder av bra bolag i Sverige.
  • Teknologiskt ledarskap: Affärskritisk mjukvara och industriell IT växer, med starka aktörer i spetsen. I Sverige kan vi bland annat vara stolta över mjukvarubolagen Fortnox, Sectra, Evolution och Hemnet.
  • Förstärkt valutastabilitet: En mer samordnad ekonomisk politik kan potentiellt minska kronans och delvis Eurons historiska svaghet på valutamarknaden. Det kan visserligen missgynna exportberoende bolag som gynnas av en svag krona. Exempel på det är Atlas, Sandvik och Boliden.
  • Regional närhet: Leveranskedjor byggs alltmer på hemmaplan för att minska beroendet av Kina och andra osäkra marknader, både på grund av tullar. Men tyvärr också för att förbereda sig ifall det värsta skulle ske (krig). Det kan gynna kontraktstillverkare som AQ Group, Note och Nolato.
  • Bra rapporter och höjda utdelningar: Givetvis är börsen framåtblickande och bra rapporter glöms snabbt om förutsättningarna förändras. Kanske är återhämtningen hotad av ökad geopolitisk oro, men samtidigt är det spekulation. Om vi dremot öppnar rapporterna från bokslutet så ser vi stark omsättnings- och vinsttillväxt och styrelserna föreslår stigande utdelningar. Det är ett kitto på att bolagen gått bra och att styrelsen positivt på framtiden. Annars hade de inte vågat föreslå en ökad utdelning!

Vad kan vi förvänta oss av börsen 2025?

Det är alltid svårt att förutspå hur börsen kommer att utvecklas, men några tydliga signaler sticker ut:

  • Räntesänkningarna ger en stabil grund för fortsatt positiv utveckling.
  • Geopolitisk oro kan skapa volatilitet, men marknaden har redan prisat in mycket av osäkerheten. Åtminstone i USA och bland småbolagen. Storbankerna har däremot gått starkt, och där ser investerarna ingen större risk för kreditförluster eller fallande utdelningar.
  • Nordiska bolag är väl positionerade för tillväxt och lockar nu allt fler investerare som flyttar sina placeringar från globala indexfonder.
  • Konsumenternas återhämtning kan ge bränsle till branscher som varit pressade.

    Klicka här för att läsa fler nyheter och månadsbrev från oss. Lycka till med placeringarna, men vi vill påminna dig om att investeringar innebär en risk och att investera i aktier och fonder innebär att du kan förlora hela eller delar av ditt kapital.
Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings