Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Den senaste tiden har globala börser skakats av hård volatilitet. Det geopolitiska läget har blivit alltmer komplext, och Trumps varannandagspolitik har skapat en oförutsägbar marknad. Samtidigt ser vi en tydlig förflyttning av kapital från USA till Europa, där investerare söker stabilitet till lägre värderingar.
Värdebolag har varit vinnarna hittills under 2025, med stark utveckling i stabila, lågt värderade bolag inom exempelvis telekom och bank. Tillväxtbolag har haft det tuffare, trots att deras bokslut visat på särskilt starka fundamentala siffror. Den senaste rapportsäsongen bjöd på färre negativa överraskningar än tidigare, men investerare har ändå varit ovilliga att satsa på bolag med direktavkastningen som understiger marknadens genomsnitt.
AI har varit ett centralt tema på marknaden de senaste åren, men 2025 har fört med sig en mer skeptisk syn på tekniken. Tidigare drev AI-hajpen techbolag som Nvidia till nya höjder, men nu börjar frågan skifta: hur lönsamt är AI egentligen? Både Microsofts och Alphabets vd:ar har uttryckt skepsis om de massiva investeringarna verkligen kommer att ge den avkastning som tidigare förväntats.
Samtidigt har den kinesiska AI-modellen DeepSeek blivit en joker i spelet. Genom att prestera på nivå med de bästa språkmodellerna, men med betydligt lägre beräkningskrav, kan den på sikt minska efterfrågan på Nvidias AI-chip och rubba den hittills stabila marknadsdynamiken.
Bild från The Economist.
En av de tydligaste trenderna under 2025 har varit investerarnas förskjutning från USA till Europa. Politisk oro, osäkra räntebesked och en svagare dollarn har fått kapital att söka sig till stabila europeiska bolag. Allra bäst har förstås försvarsbolagen presterat efter den massiva försvarssatsningen som de 27 europeiska länder kom överens om för att stärka försvaret av Europa. Planen innebär att EU:s länder ska satsa ungefär 800 miljarder euro på försvar och säkerhet.
Historiskt sett vänder börsen ofta när oron är som störst. Den tändande gnistan kan vara att negativa scenarion inte blir så allvarliga som förväntat, exempelvis:
Om vi följer lärdomarna från tidigare nedgångar skulle det kunna innebära att vi just nu är nära ett läge för att bygga positioner inför nästa uppgång.
Att tajma marknaden är alltid svårt, men historiskt har det varit enkelt att i efterhand peka på en botten och säga: där skulle man ha köpt.
Småbolag har varit svaga under en rekordlång period, men det har aldrig tidigare hänt att stora bolag gått bättre så länge som nu. Om vi följer tänket att vara rädd när marknaden är girig, och girig när marknaden är rädd, skulle det kunna tala för att det nu är dags att vara framåtlutad i sina investeringar.
Vill du få mer kött på benen så klicka här för att ta del av nyheter, månadsbrev och krönikor. Önskar du hellre lyssna på en poddcast så kan du med fördel klicka här för att ta del av Montros-podden där vår förvaltare Carl Armfelt var på besök under februari 2025.
Detta är våra egna tankar och funderingar och ska inte ses som en rekommendation. Gör alltid din egna analys. Investeringar innebär en risk och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Faktablad och informationsbroschyr finns på vår hemsida: https://tinfonder.se/