Artikel
24 JAN 2024

När vänder börsen upp igen?

Börsen rusade under pandemin
Under pandemiåren framträdde tydliga tecken på att marknaden var nära en topp. Särskilt när vi kikar tillbaka på det med nyktra ögon:

  • Vänner och bekanta som aldrig tidigare var intresserade av börsen var helt plötsligt aktieexperter och pitchade case. Kanske var deras bästa tips en så kallad ”meme-aktie” med det numera klassiska citatet ”to the moon”?!
  • Dussintals artiklar på exempelvis Aftonbladet och Expressen med reportage på personer som sagt upp sig och blivit investerare på heltid.  
  • SPACS blev stekheta i USA. En påse pengar som skulle användas till förvärv utanför börsen kunde värderas till hundratals procent i premie. Har vi någonsin tidigare sett en påse pengar mångdubblats genom att bara peka på den och säga vad den eventuellt kommer användas till?

Även utanför börsen var riskviljan hög och investerare hade god tillgång till kapital

  • Det var långa väntelistor på lyxklockor. Att köpa en dyr klocka var förstås riskfritt, ”den går ju upp rejält i värde”
  • Att ”investera” i NFTs var stekhett. Denna apa såldes enligt NFTnow.com för 10 miljoner dollar. En miljon per pixel?

  • Att överväga att låna ut pengar till fastighetsbolaget SBB är förknippat med hög risk enligt de flesta investerare efter att bolaget tyvärr fått bekymmer med stigande räntekostnader. Men det många kanske glömt var att SBB faktiskt, så sent som i början av 2022, lånade till negativ ränta!

Från eufori till depression
När vi granskar marknadens utveckling under slutet av 2023 blir det tydligt att en allmän nedgång genomsyrar stämningen, och detta har resulterat i en kännbar pessimism och missmod bland investerare. Det finns en oroande känsla av att det inte syns några tecken på varken en fast botten eller möjlig ljusning för småbolagen. Följande har kommunicerats förr, men väl värt att upprepa: Aktiemarknaden har två känslor: rädsla och girighet. Under pandemin överdrevs det visserligen på uppsidan. Vi menar att småbolagen i Norden har liknande rörelse just nu, men på nedsidan. Uppdatering med nya kommentarer från 24 januari 2024 i stycket längst ner.

Krascher skapar möjligheter
Ett annat sätt vi kan mäta sentimentet är hur bolags vinstmultiplar utvecklas. P/E-talen för nordiska småbolag har under de senaste tio åren varit på dagens låga nivåer endast fyra gånger. Under 2014 års flash crash, omedelbart efter pandemiutbrottet 2020, förra hösten samt i skrivande stund. För att nordiska småbolag (generellt, alla sektorer) ska återgå till sina historiska genomsnittsvärderingar krävs en börsuppgång om 35–40 procent. Att investera i småbolag innebär ofta större svängningar än om man håller sig till börsens största bolag, men det brukar vara värt besväret. Vi har sett perioder på upp till två år när stora bolag gått bättre än små, men aldrig en så lång tid som nu. Vi har nu upplevt 800 dagar av denna trend. Och vi fortsätter att räkna…

Bilden är från 20 oktober. Sedan dess (10 november när detta skrivs) har volatiliteten varit extrem men kurserna relativt oförändrade vilket innebär att vi fortsätter vara på exceptionellt låga nivåer.

Vi vet inte när det vänder, men något om hur
Enligt vår erfarenhet inträffar stora marknadsuppgångar vanligtvis när det finns mycket oro. Den tändande gnistan kan vara att oron materialiseras, men är av något mild karaktär. Till exempel, när vinsterna sjunker, men inte så mycket som man fruktade. Det kan också hända när inflationen ökar lite mindre än vad de flesta väntar sig. Även om låga värderingar, som vi har just nu, inte alltid räcker för att vända marknaden, utgör de ändå en stark utgångspunkt när det generella sentimentet börjar stödja snarare än hindra framsteg.

Hur bör man agera?
Varje kris och situation på börsen är unik. Men vi är många som suttit och tittat på gamla grafer och pekat. Där, när priserna var så låga, då skulle man köpt. Vi kan inte garantera att vi ens är nära botten. Men om man följde tesen att vara rädd när marknaden är girig, men girig när marknaden är rädd, skulle man vid tillfällen som dessa kunna ta en mer framåtlutad position på investeringar.

Vill du få mer kött på benen så klicka här för att ta del av nyheter, månadsbrev och krönikor. Om du föredrar videoformat så finns vår investerarträff från den 16 januari här. Vi fick besök av knappt 400 gäster samt Evolutions VD Martin Carlesund och Fractal Gamings VD Hannes Wallin.

Uppdatering 24 januari

Inlägget blev i efterhand, åtminstone kortsiktigt, mycket vältajmat. Det var en extrem rädsla på börsen, särskilt för svenska småbolag under oktober 2023. November och december blev dock mycket starka, och särskilt för småbolag. Vi har sett pressade retailbolag som New Wave stiga med 35 procent, RVRC över 70 procent samt bygghandlaren Byggmax stiga med 40 procent. För oss på TIN Fonder har flera av våra långsiktiga innehav som Sectra, Fortnox och Sinch stigit kraftigt, mycket tack vare tydliga tecken på att inflationen (och därmed räntehöjningarna) toppat.

Rapportperioden har precis startat och inför det har det varit väldigt få, negativa vinstvarningar. Det är ingen garanti för att perioden som helhet blir framgångsrik, men förstås ett gott tecken. Investor och Swedbank har släppt sina rapporter och överraskat positivt med högre utdelningar än väntat. Det signalerar att ekonomin och bolagen är robusta och det finns mycket som talar för att 2024 blir ett bra år.

Joel Forsberg

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings