Börsen rusade under pandemin
Under pandemiåren framträdde tydliga tecken på att marknaden var nära en topp. Särskilt när vi kikar tillbaka på det med nyktra ögon:
Även utanför börsen var riskviljan hög och investerare hade god tillgång till kapital
Från eufori till depression
När vi granskar marknadens utveckling under slutet av 2023 blir det tydligt att en allmän nedgång genomsyrar stämningen, och detta har resulterat i en kännbar pessimism och missmod bland investerare. Det finns en oroande känsla av att det inte syns några tecken på varken en fast botten eller möjlig ljusning för småbolagen. Följande har kommunicerats förr, men väl värt att upprepa: Aktiemarknaden har två känslor: rädsla och girighet. Under pandemin överdrevs det visserligen på uppsidan. Vi menar att småbolagen i Norden har liknande rörelse just nu, men på nedsidan.
Krascher skapar möjligheter
Ett annat sätt vi kan mäta sentimentet är hur bolags vinstmultiplar utvecklas. P/E-talen för nordiska småbolag har under de senaste tio åren varit på dagens låga nivåer endast fyra gånger. Under 2014 års flash crash, omedelbart efter pandemiutbrottet 2020, förra hösten samt i skrivande stund. För att nordiska småbolag (generellt, alla sektorer) ska återgå till sina historiska genomsnittsvärderingar krävs en börsuppgång om 35–40 procent. Att investera i småbolag innebär ofta större svängningar än om man håller sig till börsens största bolag, men det brukar vara värt besväret. Vi har sett perioder på upp till två år när stora bolag gått bättre än små, men aldrig en så lång tid som nu. Vi har nu upplevt 800 dagar av denna trend. Och vi fortsätter att räkna…
Bilden är från 20 oktober. Sedan dess (10 november när detta skrivs) har volatiliteten varit extrem men kurserna relativt oförändrade vilket innebär att vi fortsätter vara på exceptionellt låga nivåer.
Vi vet inte när det vänder, men något om hur
Enligt vår erfarenhet inträffar stora marknadsuppgångar vanligtvis när det finns mycket oro. Den tändande gnistan kan vara att oron materialiseras, men är av något mild karaktär. Till exempel, när vinsterna sjunker, men inte så mycket som man fruktade. Det kan också hända när inflationen ökar lite mindre än vad de flesta väntar sig. Även om låga värderingar, som vi har just nu, inte alltid räcker för att vända marknaden, utgör de ändå en stark utgångspunkt när det generella sentimentet börjar stödja snarare än hindra framsteg.
Hur bör man agera?
Varje kris och situation på börsen är unik. Men vi är många som suttit och tittat på gamla grafer och pekat. Där, när priserna var så låga, då skulle man köpt. Vi kan inte garantera att vi ens är nära botten. Men om man följde tesen att vara rädd när marknaden är girig, men girig när marknaden är rädd, skulle man vid tillfällen som dessa kunna ta en mer framåtlutad position på investeringar.
Vill du få mer kött på benen så klicka här för att ta del av nyheter, månadsbrev och krönikor. Om du föredrar videoformat så finns våra livestreams här. Den senaste är från den 7 november och är väl värd att titta på!