Artikel
30 JAN 2024

Palworld: Ett spel som kastat om gamingvärlden

Då och då sker det. En liten studio skapar ett spel som över natten blir en monsterhit. I närtid tänker vi svenskar kanske på Valheim. Med över 10 miljoner sålda spel på kort tid gjorde Skövdebaserade ”Iron Gate” succé. De senaste dagarna har en ny stjärna tänts på gaminghimlen. Palworld har blivit en sensation. Med över 10 miljoner sålda exemplar inom några dagar efter lanseringen har Palworld inte bara etablerat sig som ett monsterfångande äventyr; det kommer påverka hela branschen.

Med ett spel som direkt för tankarna till världens största franchise, Nintendos varumärke Pokémon, och som inofficiellt går under benämningen ”Pokemon with Guns", har Palworld tilltalat spelare runt om i världen. Spelets beroendeframkallande natur, där spelare kan fånga och utveckla sina egna "Pals", är både enkelt och genialt. Lägg till överlevnadsaspekter och spelarna har fått det människor fokuserat på i mängder av år. Överleva och samla.

Vad innebär spelet för investerare: Spelet visar den latenta potentialen som finns inom spelbolag med omfattande portföljer av titlar. Ett enda lyckat 'moon shot' kan göra en substantiell skillnad för vilken studio som helst. För en liten eller mellanstor studio är betydelsen av en fullträff transformativ. Bilden nedan visar att Palworld har haft 2,1 miljoner spelare samtidigt. Detta gör spelet till det näst mest populära på Steam någonsin, och det mest populära betalspelet någonsin.

Nedsippringseffekten: Succéer som Palworld har en betydande inverkan på plattformar som Steam, och utvecklare som säljer spel där. Hit-spelen fungerar som draglok för spelare till plattformen och genererar nedsippringseffekter för andra titlar. Vissa kommer köpa en ny dator eller konsol för att spela Palworld. Kanske stöter de någon vecka senare på en expansion till något Paradox-spel som exempelvis Hearts of Iron och påminns hur hjärtat bultade för originalet en gång i tiden?

Grafikmotorernas dominans: Palworld, byggt på Unreal Engine 5, exemplifierar tydligt den betydande rollen grafikmotorer spelar inom industrin. Både Unreal Engine och Unity är ledande och erbjuder betydande ekonomiska och tidsmässiga besparingar för spelutvecklare jämfört med att bygga motorn från grunden.

Nintendos svar: Stämningshot eller nya Pokémonspel? En intressant fråga som uppstår är hur Nintendo kommer att reagera på Palworld. Kommer de att inspireras av spelets framgång och vidareutveckla liknande koncept som Pokémon Legends: Arceus, eller kommer de att aktivera sina jurister och stämma Palworld?

Den resa som Palworld gjort på ett fåtal dagar intresserar oss både som spelare och investerare. Även spelutvecklare kan med fördel inspireras av Palworld för att stå näst på tur att förflytta branschen ytterligare ett steg.

Sebastian Olson

Dela

Riskinformation
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för våra fonder finns att hämta på vår hemsida eller hos någon av våra återförsäljare.
Edit cookie settings